Protestujúci bojkotujú Polanského pred budovou kde sa odovzdávajú francúzske filmové ceny César
29 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Niekoľko stoviek demonštrantov, väčšinou žien, protestovalo pred budovou kde sa konalo odovzdávanie filmových cien Francúzskych Césara, kvôli dvanástim nomináciám režiséra Romana Polanského za film J'accuse. Informuje euronews.


Necelé dve hodiny pred začiatkom ceremoniálu sa demonštranti s dymovnicami pokúšali priblížiť ku koncertnej skandujúc „Polanski za mreže“. Demonštranti, ktorí sa pokúsili prelomiť bariéry, boli potlačený políciou. Demonštranti kričali slogany proti filmárovi ako „Znásilňovač Polanski, a verejný komplic“. Existovali aj ďalšie plagáty, na ktorých sa písalo: „Polanskiho obete, veríme vám“ alebo „Preč s patriarchátom“.

Najpozoruhodnejší moment nastal ked' herečka Adèle Haenel (nominovaná do hlavnej kategórie za Portrét dámy v ohni), ktorá nedávno obvinila iného režiséra zo sexuálneho zneužívania od 12 rokov.



Roman Polanski a štáb filmu vrátane herca Jean Dujardin, ktorý hrá hlavnú úlohu, sa rozhodli nezúčastniť sa ceremónie. Francúzsky minister kultúry Franck Riester v správe spoločnosti France Info uviedol, že césar za najlepšieho režiséra pre Polanksiho by bol „zlým symbolom“, pokiaľ ide o verejné povedomie „musíme všetci bojovať proti sexuálnemu a sexistickému násiliu“. Roman Polanski je predmetom niekoľkých obvinení zo znásilnenia a americký súdny systém ho stále stíha za nezákonné sexuálne vzťahy s maloletou osobou v roku 1977.

Svetoznámy režisér Roman Polanski je obvinený z ďalšieho znásilnenia! Pravda konečne vychádza najavo
Na krku už má jedno obvinenie zo znásilnenia, kvôli ktorému utiekol z Ameriky. Teraz režiséra Romana Polanského (86) obvinila ďalšia žena! Hrozný zážitok mala prežiť v 18 rokoch. Informuje spravodajská stanica CNN. Čítať ďalej
17 | 11 | 2019 | František Németh