Koronavírus zasahuje na všetkých frontoch. Ľudia vykupujú obchody a trhy kolabujú
29 | 02 | 2020 I Jaroslav Fabok

Burzy hlásia najhorší týždeň od konca hospodárskej krízy, ceny ropy padajú a regály obchodov sa vyprázdňujú. Spoločným menovateľom je koronavírus.


Index Dow Jones, akciový trh v Spojených štátoch, padol vo štvrtok o takmer 2-tisíc bodov, teda približne o 4,42 percenta. Širší index S&P 500 klesol rovnako ako Dow Jones o 4,42 percenta a Nasdaq Composite o 4,61 percenta.


Pre Dow Jones to znamená najhorší deň od februára 2018 a pre Nasdaq najvýraznejšiu jednodňovú stratu od augusta 2011, teda od obdobia vrcholiacej finančnej krízy. Za výrazným poklesom trhov stoja obavy, že sa koronavírus môže rozšíriť do USA.


Obavy zo šírenia koronavírusu však nezasiahli len trhy s akciami. Svoju daň si vybrali aj na cene ropy, ktorá v piatok zaznamenala najstrmší prepad za posledné štyri roky. Priblížila sa tak k hranici 50 amerických dolárov za barel.


Ľudia môžu koronavírus chytiť opakovane
Zotavenie sa z nákazy koronavírusom neznamená, že človek získal imunitu. Podľa odborníkov môže v tele prepuknúť opakovane. Pribúdajú prípady reinfekcie a tiež úvahy, či je vírus dvojfázový. Čítať ďalej
29 | 02 | 2020 | Natália Sollárová

Ako uvádza Pravda, za aktuálnym vývojom cien ropy stoja kroky Číny, ktorá svoje nákupy v reakcii na šírenie koronavírusu skresala. Čínske fabriky, ktoré v rámci opatrení spojených so zamedzovaním šírenia vírusu zastavili svoju prevádzku, ju totiž nepotrebujú.


Panika spojená s koronavírusom sa nevyhla ani Slovensku. Vidieť je to najmä na prázdnych regáloch v obchodoch s potravinami. Na odbyt idú najmä trvanlivé potraviny ako cestoviny, olej či maslo, ktoré sa dajú dlhšie skladovať.


Ľudia siahajú aj po mrazených potravinách. Pravda dodáva, že napríklad v predajni reťazca Lidlu v Zlatých Moravciach boli pred niekoľkými dňami vybrakované mraziace boxy. V modranskom Lidli sa najrýchlejšie míňali cestoviny, ryža, toaletný papier a vlhčené obrúsky. Zemiaky, šalát či mrkva chýbali úplne.


Koronavírus zapríčinil okrem toho aj to, že tento rok pre návštevníkov svoje brány neotvorí autosalón v Ženeve. V rámci opatrení proti šíreniu vírusu totiž švajčiarska vláda zakázala všetky akcie, na ktorých sa má zúčastniť viac ako tisíc ľudí.


Organizátorom a automobilkám tak vďaka tomuto kroku hrozia vysoké straty. „Mrzí nás táto situácia, ale zdravie všetkých účastníkov je pre nás a našich vystavovateľov najvyššou prioritou,  dodal k neotvoreniu 90. ročníka šéf autosalónu Maurice Turrettini.


Koronavírus: Ženeva zrušila autosalón, na Slovensku budú policajti zastavovať autá
Paniku vyrobili tento týždeň na niektorých miestach v Čechách, keď obchody zaznamenali zvýšený záujem o ryžu, cestoviny a ďalšie trvanlivé potraviny. Na odbyt išli aj lieky a vitamíny na podporu imunity. Čítať ďalej
28 | 02 | 2020 | Peter Haluza, SITA, TASR