Ľudia môžu koronavírus chytiť opakovane
29 | 02 | 2020 I Natália Sollárová

Zotavenie sa z nákazy koronavírusom neznamená, že človek získal imunitu. Podľa odborníkov môže v tele prepuknúť opakovane. Pribúdajú prípady reinfekcie a tiež úvahy, či je vírus dvojfázový.


Ľudia, ktorí ochoreli na COVID-19 a uzdravili sa, môžu mať znova symptómy vírusu. Organizmus sa po prekonaní infekcie nestáva imúnnym.

V Japonsku v stredu zdokumentovali prvý prípad reinfekcie v krajine. Turistická sprievodkyňa v Osake bola najprv testovaná na koronavírus s pozitívnym výsledkom koncom januára. Po troch týždňoch ju prepustili, pretože jej zdravotný stav bol v poriadku. O niekoľko dní sa však vrátila s bolesťami hrdla a hrudníka. Testy opäť potvrdili prítomnosť vírusu.

Podľa briského profesora medicíny Paula Huntera, u pacientky mohlo dôjsť k opakovanej infekcii, ale rovnako je možné, že pôvodný vírus u nej stále existoval a len nebola dôsledne testovaná pri prepustení. Niektorí lekári preto uvažujú, či by koronavírus mohol byť dvojfázový, podobne ako antrax.

Opakované infekcie zaznamenali aj v Číne. Napríklad v jednej z nemocníc pri rozhodovaní o ukončení hospitalizácie testujú vzorky z nosa a hrdla, ale pri opakovanom vyšetrení takto našli vírus aj v dolných dýchacích cestách. V tejto krajine musia mať pacienti pred odchodom z nemocnice negatívne výsledky, byť bez príznakov a akýchkoľvek abnormalít na rӧntgene.

V štúdii časopisu Americkej lekárskej asociácie sa uvádza, že niektorí zotavení pacienti zostávajú prenášačmi aj po splnení kritérií na prepustenie. V provincii Kuang-tung v južnej Číne, podľa viceprezidenta miestneho centra na kontrolu chorôb Song Tia, malo opakovane pozitívny test až 14 percent prepustených pacientov, ktorí sa preto vrátili na pozorovanie.

Ministerstvo zdravotníctva upozorňuje na poplašné správy v súvislosti s koronavírusom
Śírenie poplašnej správy sa považuje za trestný čin. Čítať ďalej
28 | 02 | 2020 | TASR


Zhan Qingyuan, riaditeľ oddelenia na liečbu a prevenciu pneumónie v Nemocnici čínsko-japonského priateľstva, ešte v januári upozorňoval, že u pacientov, ktorí boli vyliečení, existuje pravdepodobnosť relapsu. U niektorých ľudí sa protilátky nevydržia tvoriť dostatočne dlho.

Rodina koronavírusov zahŕňa vírusy, ktoré môžu spôsobiť SARS, MERS, ale aj bežnú nádchu. Väčšina z nich postihuje horné dýchacie cesty. Keď vírus vstúpi do ľudského tela, pokúsi sa pripojiť k hostiteľským bunkám a ovládnuť ich. Odpoveďou nášho organizmu je tvorba protilátok – proteínov, ktoré rozpoznávajú a ničia vírusy.

Toto je spôsob, ako sa ľudia stávajú odolnými voči niektorým ochoreniam. Napríklad deti, ktoré sa nakazili ovčími kiahňami, budú v dospelosti voči nim imúnne. Človek si môže vybudovať odolnosť voči špecifickým kmeňom, keď bol vystavených ich pôsobeniu alebo prekonal infekciu. Takto to funguje pri mnohých infekčných ochoreniach. To znamená, že vyliečený človek pri ďalšom kontakte s nositeľom nákazy už neochorie.

Šírenie nového koronavírusu dosiahlo rozhodujúci bod, vyhlásila WHO
Šírenie nového koronavírusu dosiahlo vo svete "rozhodujúci bod". Povedal to vo štvrtok na brífingu v Ženeve riaditeľ Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus, ktorého citovala agentúra AFP. Čítať ďalej
27 | 02 | 2020 | TASR


V prípade nového koronavírusu je to však zrejme inak. Lekári si myslia, že protilátky nie sú dosť silné, alebo sa netvoria dostatočne dlho na to, aby zabránili opätovnému prepuknutiu choroby.

Podľa Philipa Tierna, profesora lekárskej fakulty, infekcia by mohla s minimálnymi príznakmi „driemať“ v tele človeka, ktorý už bol raz nakazený a ak nájde cestu do pľúc, môže dôjsť k zhoršeniu stavu.

Špecialista na infekčné choroby z austrálskej univerzity Adam Kamradt-Scott uviedol, že druhá infekcia je väčšinou menej závažná. Ďalší odborníci však poukázali na „zlepšenie závislé od protilátok“, čo znamená, že vystavenie vírusom môže predstavovať riziko ďalších infekcií a zhoršenie symptómov.

Čínske ministerstvo zdravotníctva v piatok informovalo, že doteraz prepustili 36 117 pacientov, čo je takmer 46 percent z celkového počtu prípadov. Ak je miera reinfekcie na úrovni 14 percent presná a zostane konzistentná, mohla by predstavovať väčšie zdravotné riziko.

Rasizmus voči Aziatom sa šíri rýchlejšie ako koronavírus
V niektorých oblastiach mimo Ázie sa rýchlejšie ako samotný Covid-19 šíri strach z infekcie, ktorý spôsobuje neznášanlivosť voči čínskemu etniku. Rôzne formy diskriminácie zaznamenali v Amerike, Británii, Kanade, Austrálii i európskych krajinách,... Čítať ďalej
23 | 02 | 2020 | Natália Sollárová