Grécko i naďalej nedovolí prechádzať cez hranice s Tureckom
29 | 02 | 2020 I TASR

Grécko bude naďalej vo zvýšenej miere strážiť hranicu s Tureckom a zamedzovať nelegálnemu príchodu migrantov do Európskej únie. Grécky minister obrany Nikos Panajotopulos to uviedol v sobotu vo vysielaní televízie Skai.


"Bezpečnostné sily celú noc bránili nelegálnemu prekračovaniu hranice," povedal minister. Dodal, že došlo k zadržaniu viacerých migrantov, ktorým podľa neho Turecko od piatka umožňuje hromadne prichádzať k hranici. Informácie priniesla agentúra DPA.


Grécko posilnilo aj kontroly v morských úžinách medzi svojimi ostrovmi vo východnej časti Egejského mora a tureckým pobrežím, oznámil minister lodnej dopravy Joannis Plakiotakis, do ktorého rezortu spadá aj pobrežná stráž. "Grécke hranice sú aj hranicami Európy," zdôraznil v televízii Skai.


Spoločnosť Sidewalk Labs musí obhájiť plány na výstavbu „digitálneho mesta" v Toronte
Veľkolepý plán spoločnosti Sidewalk Labs na výstavbu „digitálneho mesta“ v Toronte bol spochybnený. Informuje BBC. Čítať ďalej
28 | 02 | 2020 | Timotej Dudka

V piatok a v noci na sobotu grécka pohraničná polícia a špeciálne zásahové policajné jednotky použili slzotvorný plyn a oslepujúce granáty, aby migrantom zabránili dostať sa do Grécka cez už uzavretý hraničný priechod Kastanies - Pazarkule. Situácia tam bola v sobotu naďalej napätá. Niektorým migrantom sa podarilo preplávať na nafukovacích člnoch pohraničnú rieku, informovala štátna televízia.


Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis v piatok telefonicky informoval nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú o opatreniach na hranici s Tureckom a vyhlásil, že Grécko nestrpí jej nelegálne prekračovanie. V sobotu dopoludnia sa na úrade vlády v Aténach začalo krízové zasadnutie.


Grécko uzavrelo priechod s Tureckom, kde sa zhromaždili stovky migrantov
Grécko uzavrelo v piatok hraničný priechod s Tureckom, v okolí ktorého sa predtým zhromaždili stovky migrantov. Stalo sa tak po tom, ako sa v médiách objavili správy, že Ankara už nebude viac brániť utečencom v ceste do Európy, informovala agentúra... Čítať ďalej
28 | 02 | 2020 | TASR