Bývalý pražský imám dostal 10 rokov za podporu terorizmu. Odvolal sa
29 | 02 | 2020 I Slávka Cigáňová
Súd vyniesol verdikt nad bývalým pražským imámom Samerom Shehadehom, ktorý pôsobil aj na Slovensku. Za podporu a financovanie terorizmu pôjde do väzenia na 10 rokov. Správu vydal portál noviny.sk.


Obžalovaného v súdnej sieni sprevádzali po zuby ozbrojení kukláči, samopalmi, nepriestrelnými vestami, pištoľami a nožmi. Sudkyňa Kateřina Radkovská vyniesla rozsudok: "Je vinný a odsudzuje sa k súhrnnému trestu na 10 rokov. Považujem to za primeraný trest k závažnosti toho jednania a škodlivosti pre celú spoločnosť."


Shehadeh pomohol bratovi a jeho manželke vycestovať do Sýrie, kde sa pridali do boja An nusry - sesterskej teroristickej organizácie Al kaidy.  Z peňazí českých a slovenských moslimov túto organizáciu finančne podporoval. Súd v porovnaní s návrhom obžaloby trest sprísnil. Môžem vyjadriť len spokojnosť k pani predsedníčke. Veľmi presvedčivo zdôvodnila rozhodnutie," povedal štátny zástupca Marek Bodlák.




 

Duchovný sa okamžite odvolal, rozsudok prvostupňového súdu tak nie je právoplatný. "Nesúhlasíme s právnym posúdením tých skutkov, podali sme odvolanie," povedal Jiří Rosol, advokát Samera Shehadeha. Obžalovaný je vraj pyšný na to, čo robil a súd v Čechách ho nezaujíma, pretože nerozhoduje podľa islamského práva šaría. "Ja som sa podľa islamu, podľa Koránu žiadneho zločinu nedopustil," tvrdí.

Brat, Omar Shehadeha dostal dokonca 11 rokov, pretože sa boja zúčastnil, jeho žena Fatima 6 rokov. Ani jeden na súde nebol, sú stíhaní ako utečenci.

„Rusko už nie je nepriateľom NATO, teraz je ním medzinárodný terorizmus“: Macron vyzýva alianciu, aby prehodnotila svoje priority
Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval NATO, aby prehodnotilo svoje priority a prehlásil, že medzinárodný terorizmus je hlavným nepriateľom aliancie, zatiaľ čo Rusko je niečo medzi „hrozbou“ a „partnerom“. Čítať ďalej
05 | 12 | 2019 | Marek Molnár