Šokujúci rozsudok: Británia zrušila islamské manželstvá
25 | 02 | 2020 I Natália Sollárová

Britský odvolací súd rozhodol, že všetky islamské manželstvá uzavreté len podľa práva šaría sú v Spojenom kráľovstve neplatné. „Exmanželky“ nemajú žiadne práva na majetok ani výživné.


Rozhodnutie ruší uznesenie najvyššieho súdu z roku 2018, ktoré ešte islamské manželstvá rešpektovalo. Výnos spred 2 rokov umožňoval moslimskému páru zosobášenému islamským obradom sa legálne rozviesť. Rozsudok najvyššieho súdu v roku 2018 uznal, že obrad „nikah“ vykonaný v súlade s právom šaríe spadá do anglického sobášneho práva. Teraz sa však všetko zmenilo.

Mohammed Shabaz Khan sa zosobášil s Nasreen Akhterovou počas islamského obradu v londýnskej reštaurácii v roku 1998. Na svadbe sa zúčastnilo asi 150 hostí a ceremóniu viedol imám. Keď sa v roku 2016 rozišli, Khan sa pokúsil zablokovať žiadosť manželky o rozvod s tým, že nikdy neboli legálne zosobášení. Jeho žena sa v roku 2018 obrátila na najvyšší súd a ten jej dal vtedy za pravdu v tom, že ich zväzok by sa mal uznať.

Traja sudcovia, vrátane prezidenta odvolacieho súdu a zároveň šéfa civilného súdu Terenca Ethertona sa ale v polovici februára zhodli, že zámer manželského páru uskutočniť ešte aj občiansky obrad je dôkazom toho, že si boli vedomí nedostatočnosti „nikah“ ceremónie. Odvolací sudcovia tvrdia, že „strany sa nesobášili podľa ustanovení anglického práva“. Prípadom sa zaoberali na základe odvolania, ktoré podal generálny prokurátor.

Nashreen Akhterová tak má len malý nárok na svoje peniaze, majetok či dôchodky a žiadne právo na výživné od jej moslimského „manžela“. Popredná advokátka so zameraním na rodinné právo Camini Kumarová uviedla, že napriek tomu, že majú štyri deti a žili spolu takmer 2 desaťročia, bude mať obmedzený nárok na majetok. Inými slovami, je úplne bezmocná, pretože nemali zákonný občiansky obrad.

Británia čelí nástrahám, s nezávislosťou po brexite prichádza i zodpovednosť
Zaviazaním sa nepredlžovať rokovania pritlačilo Spojené kráľovstvo k múru samé seba, vytvárajúc domáce politické prekážky tam, kde by bola potrebná flexibilita. Čítať ďalej
21 | 02 | 2020 | Natália Sollárová


Tento prípad môže byť precedensom a preto má vážne dôsledky aj pre ľudí iných vierovyznaní, vrátane Hindov a Sikhov. Rozhodnutie zároveň vyvolalo obavy, že sa moslimské ženy budú musieť, v prípade rozvodu alebo rodinného práva, čoraz viac obracať na tzv. šaríjske súdy.

Pragna Pratelová, riaditeľka neziskovej organizácie Southall Black Sisters, to nepovažuje za šťastné riešenie. Podľa nej šárijské „súdy“ už teraz škodia ženám a ich deťom kvôli častým opravným prostriedkom, pretože sú v tomto mimo občianskoprávneho systému.

Podľa Kumarovej existujú ženy, ktoré veria, že sú zosobášené nielen v očiach spoločenstva, ale aj podľa zákona. Ďalšie sa zúčastňujú na islamskom obrade spoliehajúc sa na sľub svojho novomanžela, že neskôr dôjde aj k občianskej registrácii. Tá sa však zvyčajne neuskutoční.

Dodatočný civilný obrad si priala aj Nashreen Akhterová, jej manžel to však odmietol. „Videla som ho ako svojho manžela. V mojej mysli neboli žiadne pochybnosti. Vždy ma predstavoval ako svoju manželku,“ dodala. Mohammed Khan to však zjavne vnímal inak. Podľa neho sú manželmi „iba podľa práva šaría“.

To znamená, že v Británii existujú tisíce žien, ktoré na konci toho, čo považovali za platné manželstvo, nemajú absolútne žiadne práva. Potvrdzuje to aj Charles Hale, právny zástupca Akhterovej.

Británia: Tajné služby odhalili totožnosť nového lídra Islamského štátu
Britské tajné služby odhalili skutočnú identitu nového lídra extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Podľa nich ide o militanta menom Amír Muhammad Abdal Rahmán Mawlí Salbí. Informovala o tom v utorok agentúra AFP. Čítať ďalej
21 | 01 | 2020 | Dominik Simon / TASR