Dôchodcovia sa dočkali. 13.dôchodky prešli vďaka Sme rodina, hnutie len dodržalo sľub
25 | 02 | 2020 I Platený PR článok

Poberatelia dôchodkov sa môžu tešiť. Už v tomto roku si prilepšia. Parlament schválil dlho očakávané 13.dôchodky. Poďakovať sa môžu v prvom rade poslancom Sme rodina, ktorí dodržali sľub a za návrh zahlasovali.


Napriek búrlivej diskusii a komplikovanému rokovaniu o tomto sociálnom opatrení parlament našiel dostatok hlasov a dôchodcovia sa svojich peňazí napokon dočkajú. Návrh prešiel hlasmi vládneho Smeru-SD, SNS, ĽSNS a hnutia Sme rodina, čo okamžite vyvolalo kritiku zo strany opozičných poslancov.

Faktom však je, že kollárovci 13.dôchodky presadzovali počas volebného obdobia už dvakrát, koalícia im zaň vtedy nezahlasovala. Sme rodina ich dokonca má vo svojom volebnom programe pomoci pre ľudí. Ak by za návrh nezahlasovali len preto, že ho predložil Smer, šli by sami proti sebe a svojej politike. A to Kollár nerobí.

Hnutie Sme rodina opakovane hovorí, že pokiaľ ide o ľudí, je im jedno, kto zákony predkladá. Koniec koncov, správali sa tak počas celých štyroch rokov. Boris Kollár navyše niekoľkokrát vytkol Robertovi Ficovi, že 13.dôchodky sľuboval ľuďom už pred desiatimi rokmi, no k realizácii pristúpil pár dni pred voľbami. Smer-SD totiž podľa prieskumov rapídne klesá.

Ak by návrh dnes v parlamente neprešiel, kollárovci by boli prví, ktorí by sa ho pokúsili po voľbách opakovane presadiť. Ide o opatrenie, ktoré pomôže občanom, ktorí poberajú dôchodky. Podľa prepočtov sa dotkne 1,4 milióna ľudí. Dôchodcom bude vyplatený koncom roka vo výške priemernej mesačnej sumy starobného dôchodku. Okrem nich dostanú dávku aj poberatelia invalidného, či sirotského dôchodku. V prípade starých ľudí naň budú mať nárok všetci dôchodcovia, bez ohľadu na výšku aktuálneho dôchodku.

Vianočné príspevky sa totiž dostali len k malej časti dôchodcov, nakoľko boli naviazané na výšku dôchodkov. „30 rokov dostávali odrobinky, je veľmi dôležité, aby sme týmto hlasovaním vyslali signál ľuďom, že je tu politická strana, ktorá vždy bude myslieť na obyčajných ľudí,“ vyhlásil Boris Kollár. Zároveň vylúčil akékoľvek špekulácie o tom, že sa na hlasovaní dohodol so Smerom. „Ani raz ma Robert Fico neoslovil. S Robertom Ficom sa nerokuje, Robert Fico sa odstraňuje,“ dodal predseda Sme rodina.

Poslanci odmietli Istanbulský dohovor
Parlament zatiaľ kvôli "neuznášaniaschopnosti" nehlasoval o zrušení diaľničných známok a zvýšení prídavku na dieťa. Čítať ďalej
25 | 02 | 2020 | SITA