Začalo sa súdne pojednávanie vo veci vydania Assangea do USA
24 | 02 | 2020 I TASR

Novinárske a ľudskoprávne organizácie vrátane Amnesty International a Reportérov bez hraníc upozorňujú, že obvinenia proti Assangeovi zavádzajú desivý precedens pre slobodu tlače a médií





Zakladateľ organizácie WikiLeaks Julian Assange sa objavil v pondelok na súde v Londýne, kde sudkyňa otvorila pojednávanie vo veci jeho vydania do USA. Správu priniesli agentúry Reuters a AP.

Súd začne vypočutím argumentov zástupcov amerických úradov, ktoré voči Assangeovi vzniesli celkovo 18 obvinení, väčšinou na základe zákona o špionáži.

Pred budovou súdu sa zhromaždili Assangeovi prívrženci. Protest na jeho podporu sa v centre Londýna konal už v sobotu. Na jeho stranu sa postavili stovky ľudí vrátane mnohých politikov, hudobníkov a ďalších celebrít.

Sulík očakáva od Kisku vysvetlenie zverejnených videí
Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič priznáva pochybnosti v súvislosti s Kiskom ako potenciálnym koaličným partnerom. Čítať ďalej
24 | 02 | 2020 | TASR


Austrálčana Assangea (48) zadržali v Británii v apríli 2019. Dovtedy žil takmer sedem rokov na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, čím chcel zabrániť svojmu možnému vydaniu do USA.

Spojené štáty požadujú Assangeovo vydanie v súvislosti so zverejnením tajných amerických vojenských a diplomatických dokumentov. V prípade usvedčenia môže Assange stráviť za mrežami aj niekoľko desaťročí. Agentúra Reuters upozorňuje, že výška trestu sa v najhoršom prípade môže vyšplhať až na 175 rokov.

Novinárske a ľudskoprávne organizácie vrátane Amnesty International a Reportérov bez hraníc upozorňujú, že obvinenia proti Assangeovi zavádzajú "desivý" precedens pre slobodu tlače a médií.

Koniec procesu s Assangeom je podľa AP stále v nedohľadne. Po týždni úvodných rečí je do mája naplánovaná prestávka. Po nej by obe strany mali predložiť dôkazy. Konečné rozhodnutie môže prísť až o niekoľko mesiacov neskôr. Je pravdepodobné, že porazená strana sa voči rozsudku odvolá.

V prípade, že súd vydanie schváli, konečné slovo bude mať britská vláda


Poslanci si nevedia predstaviť, že by museli fúkať
Na poslancov sa nevzťahuje Zákonník práce. Čítať ďalej
24 | 02 | 2020 | SITA