Dostal dva góly z prvých dvoch striel, ale potom 42-ročný rolbár Ayres vychytal Matthewsa a spol. Je pre nás legenda, hovorí Reimer
23 | 02 | 2020 I SITA

Nikdy v živote nehral v NHL a doposiaľ pracoval ako obsluha rolby pre tím Toronto Marlies v American Hockey League (AHL). Reč je o 42-ročnom Davidovi Ayresovi, nečakanom hrdinovi Caroliny Hurricanes pri víťazstve na ľade Toronta Maple Leafs 6:3.


Hosťom sa počas zápasu zranili obaja brankári James Reimer aj Petr Mrázek a tretieho nemali k dispozícii. V 32. min Mrázek utrpel zranenie v hornej časti tela, keď do neho tvrdo "vletel" útočník Toronta Kyle Clifford. V čase, keď do konca druhej tretiny zostávalo 8:41 min, a na ukazovateli skóre svietilo 3:1 pre hostí, 28-ročný rodák z Ostravy Mrázek s bolestivou grimasou a v hlbokom predklone opúšťal ľad a bránka Caroliny zrazu zostala prázdna. Hostia museli akútne vyriešiť najdôležitejší post v tíme. Voľba padla na Aresa, ktorý podľa denníka Toronto Star už osem rokov pravidelne chodí na tréningy Maple Leafs.

V Scotiabank Arene funguje ako tzv. pohotovostný brankár, čiže taký, ktorý v prípade núdze zaskočí za zranených gólmanov. "Má v sebe obrovskú energiu. Chodí na ľad každý deň a chce pracovať. Či už s tímom Marlies alebo Maple Leafs, je stále k dispozícii. Zrejme neexistuje žiadny iný pohotovostný brankár v hokeji, ktorý toľko na sebe pracuje každý deň. Je pre nás nepríjemné, že dnes sa ocitol na druhej strane a pričinil sa o našu prehru. Osobne som však rád, že sa mu to podarilo," uviedol tréner Toronta Sheldon Keefe, cituje ho portál NHL.

Novým šampiónom WBC v superťažkej váhe je Tyson Fury
V siedmom kole po sérii rán hodil Wilderov realizačný tím uterák do ringu. Čítať ďalej
23 | 02 | 2020 | TASR


Ayres po príchode na ľad dostal gól už po 137 sekundách, hneď z prvej strely Toronta ho prekonal John Tavares. O 1:34 min neskôr inkasoval aj z hokejky Pierra Engvalla z druhej strely a až potom bol konečne úspešný, keď zastavil pokus druhého najlepšieho strelca NHL Austona Matthewsa. V tretej tretine už nováčik hodený do vody chytil všetkých sedem striel domácich hokejistov a výrazne sa zaslúžil o víťazstvo hostí 6:3.

"Viem, aké je náročné pre brankára NHL vrátiť sa do diania po zranení. V prvom zápase po takej prestávke cítite, akoby ste predtým nikdy nechytali. Ak teda vezmeme do úvahy, čo dokázal Ayres dnes večer, tak už len z toho dôvodu je pre nás legenda," skonštatoval prvý brankár Hurricanes James Reimer. Práve on začal zápas v bránke Caroliny, ale už po 6:10 min sa zranil po strete s obrancom svojho tímu Jaccobom Slavinom.

Volko si vybojoval štvrtý titul na šesťdesiatke, pomohol k zlatu aj štafete svojho klubu na 4 x 200 m
Šprintér Ján Volko si necelých 19 hodín po slovenskom rekorde 6,55 s v behu na 60 m na piatkovom mítingu v Madride jasne vybojoval v bratislavskej hale Elán v sobotu popoludní štvrtý domáci halový titul za 6,71 sekundy pred Šimonom Bujnom (6,79) a... Čítať ďalej
22 | 02 | 2020 | SITA


Ayres si počas 28:41 min pripísal osem zákrokov a stal sa najstarším brankárom v histórii NHL, ktorý si pripísal víťazstvo vo svojom debute v zápase základnej časti. Predchádzajúcim rekordérom bol Hugh Lehman ešte z roku 1926, vtedy mal 41 rokov a 21 dní.

"Bol som nervózny počas celej druhej tretiny. Nevedel som zabrániť dvom gólom, ale v prestávke pred treťou tretinou som spoluhráčom povedal, že budem znova pripravený. Sústredil som sa na to, aby som v pohode dýchal a bol čo najviac pokojný," uviedol Ayres a na adresu svojich "nových" spoluhráčov pre Sportsnet dodal: "Boli úžasní. Erik Haula mi vravel, aby som si to na ľade užil a mal z toho zábavu. Nejde o to, či dostaneš 10 gólov, najmä maj pohodu. Tieto slová mi veľmi pomohli."

Pred Carolinou ako posledné použilo tzv. pohotovostného brankára v zápase NHL vedenie Chicaga Blackhawks. Bolo to 29. marca 2018 v zápase proti Winnipegu a na ľad sa vtedy v drese "čiernych jastrabov" dostal 36-ročný Scott Foster, brankár Western Michigan University. Chicago zvíťazilo 6:2 napriek tomu, že ich prvý gólman Anton Forsberg sa vtedy zranil tesne pred zápasom a náhradník Colin Delia musel dolu z ľadu počas tretej tretiny.

FUTBAL-FL: Slovan a Žilina bodovali naplno, Dunajská Streda opäť neskórovala
Hráči ŠK Slovan Bratislava potvrdili líderskú pozíciu v slovenskej najvyššej futbalovej súťaži. Čítať ďalej
22 | 02 | 2020 | SITA