Dôvodom blokácie parlamentu je Istanbulský dohovor, myslí si T. Bernaťák (SNS)
19 | 02 | 2020 I SITA, TASR

„Dnes je problém to, ako tu feťáci blokujú parlament,“ vyhlásil šéf strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Marián Kotlebana adresu poslancov PS/Spolu.


Zvolanie aktuálnej mimoriadnej schôdze parlamentu je v poriadku a v súlade zo zákonom. Vyhlásil to poslanec Národnej rady (NR) SR Ľubomír Petrák (Smer-SD). Opoziční poslanci sa podľa neho blokovaním schôdze diskvalifikujú v očiach verejnosti. Podpredseda parlamentu Béla Bugár (Most-Híd) si myslí, že by nemuselo k takejto situácii dôjsť, ak by koaliční partneri nezvolali niekoľko dní pred voľbami zbytočne schôdzu. "Pokojne by sme sa mohli pripravovať na voľby," uviedol v stredu pred novinármi.


Podľa Petráka by opoziční poslanci nemali kritizovať opodstatnenosť skráteného legislatívneho konania pri daných návrhoch vopred. "Voči tomuto môžu protestovať iba vo chvíli, keď bude skrátené legislatívne konanie schválené," povedal pred novinármi s tým, že protestovať dopredu je nemiestne. "Je to čistá obštrukcia parlamentu, ktorá ich diskvalifikuje v očiach verejnosti," dodal. Vláda podľa neho pracuje do posledného dňa a parlament môže rozhodovať do dňa volieb.

MIMORIADNE: Danko opätovne prerušil rokovanie parlamentu kvôli Beblavému
Schôdza je do štvrtka do 9. hodiny opätovne prerušená. Čítať ďalej
19 | 02 | 2020 | redakcia, TASR


Podľa Bugára ide o "cirkus"

Bugár sa podľa svojich slov na tomto "cirkuse" nechce zúčastňovať. "Už sa to nedá odstrániť, naťahuje sa jedna časť poslancov s druhou časťou poslancov," reagoval na obštrukciu opozičných poslancov, ktorí obsadili rečnícky pult v rokovacej sále a nechcú ho opustiť.

"To, čo predvádzajú momentálne títo páni a dámy, je naozaj pod úroveň parlamentarizmu a rešpektovania akéhokoľvek normálneho priebehu schôdze," povedal predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák. Dúfa, že poslanci čo najskôr odídu a parlament bude môcť pracovať.

Bernaťák kroku opozičných poslancov nerozumie, prezidentka SR Zuzana Čaputová má podľa neho právo vetovať prípadné schválené zákony. Myslí si, že blokovanie sa deje pre Istanbulský dohovor. "V prípade, ak by Národná rada SR odmietla ratifikáciu Istanbulského dohovoru, prezidentka by už nemala inú možnosť, iba oznámiť, že SR nebude viazaná Istanbulským dohovorom," dodal.

Ľudia si sociálne istoty zaslúžia aj pred voľbami
Dnešná mimoriadna schôdza parlamentu do veľkej miery napovie, aké môže byť usporiadanie politických síl na Slovensku. Čítať ďalej
18 | 02 | 2020 | Peter Haluza


Neodídu

Skupina poslancov z neparlamentnej koalície Progresívne Slovensko (PS)/Spolu neopustí rečnícky pult a plánuje naďalej blokovať rokovanie parlamentu. Podľa poslanca Miroslava Beblavého tak budú robiť dovtedy, kým „neodpadnú, alebo kým sa tá situácia nevyrieši“. Beblavý tvrdí, že o pokračovaní nezákonne zvolanej schôdze by mal rozhodnúť Ústavný súd SR. Mimoriadnu schôdzu dnes predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) opätovne prerušil do zajtra do 9:00. Urobil tak po tom, čo skupinu protestujúcich poslancov vykázal zo sály a tí odmietli opustiť rečnícky pult.

Predseda snemovne Danko dal protestujúcim absenciu. Beblavý však tvrdí, že šéf parlamentu postupoval protizákonne. Rokovací poriadok hovorí, že na každý takýto krok môže poslanec podať námietku, o ktorej sa musí rozhodnúť, aby to nebola svojvôľa predsedajúceho. Beblavý zdôraznil, že o námietke však Danko hlasovať nedal.

Beblavý a spol. na schôdzi dokázali, že im nejde o ľudí
„Tortoví opozičníci“, ako ich nazval premiér Pellegrini, nerešpektujú rokovací poriadok. Ako od nich môžeme chcieť dodržiavanie iných pravidiel? Čítať ďalej
18 | 02 | 2020 | Peter Haluza


„Pán Danko stavil na stratégiu, že nás umlčí. Keďže po dnešku nám môže zobrať polovicu platu za mesiac február, stavil na stratégiu, že my sa teraz zľakneme a pre záchranu tej druhej polovice platu odídeme. Chcem pána Danka uistiť, že pre nás je ochrana zákonnosti a ochrana parlamentarizmu dôležitejšia než naše platy,“ povedal Beblavý.

Kotleba označil protestujúcich za "feťákov"

Šéf strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Marián Kotleba označil protest poslancov PS/Spolu za nerešpektovanie princípu parlamentnej demokracie. „Dnes je problém to, ako tu feťáci blokujú parlament,“ vyhlásil na adresu poslancov PS/Spolu.

Odmietol odpovedať na otázku, či poslanci ĽSNS budú hlasovať za návrhy zákonov, ktoré predložila do parlamentu vláda. Konkrétne o trinástych dôchodkoch pre penzistov, o zdvojnásobení rodinných prídavkov a o zrušení diaľničnej známky pre autá do 3,5 tony. „Dozviete sa pri hlasovaní,“ poznamenal.

Druhé prerušenie

Predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) v stredu opätovne prerušil rokovanie parlamentu do štvrtka (20. 2.) do 9. hodiny. Dôvodom je pokračujúca obštrukcia nezaradených poslancov okolo Miroslava Beblavého, ktorí nechcú opustiť priestor pred rečníckym pultom.

Danko ich viackrát vyzval, aby opustili rokovaciu sálu. Neurobili tak. Opoziční poslanci žiadajú, aby Danko podal podnet na Ústavný súd SR, ktorý by v zrýchlenej lehote rozhodol o tom, či bola mimoriadna schôdza zvolaná zákonne a či môže pokračovať.

Poslanci majú na schôdzi prerokovať tri vládne návrhy zákonov v skrátenom režime, ktorými sa má zvýšiť prídavok na dieťa, zaviesť 13. dôchodok a zrušiť zákon o diaľničnej známke. Rovnako sa majú zaoberať aj Istanbulským dohovorom.

Autodopravcovia hrozia blokovaním diaľnic a ciest, ak parlament zruší diaľničné známky
Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) pohrozila blokovaním diaľnic a ciest, ak by Národná rada SR schválila zrušenie diaľničných známok. Čítať ďalej
19 | 02 | 2020 | SITA