Vstávať a cvičiť! Čínska sonda Chang'e-4 pokračuje v práci na odvrátenej strane mesiaca
18 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Čínsky lunárny pútnik Yutu-2 a Chang'e-4 sa po krátkom spánku vrátili k životu a pokračovali v práci na vzdialenejšej strane Mesiaca, keď bol prírodný satelit Zeme skrytý pred Slnkom. Informuje RT.


Pristávač sa prebudil v utorok o 6:57 hod. Pekinského času, zatiaľ čo pútnik ožil v pondelok okolo 17:55. Oba stroje fungujú normálne a sú pripravené pokračovať vo svojej práci. A tak začína 15. lunárny deň priekopníckych robotov ktorý budú skúmanať skalnétý povrch mesiaca. Lunárne dni sú obdobím dlhým zhruba rovnako ako dva týždne na Zemi.

Počas svojho času na Mesiaci, Yutu-2, inak známy ako Jade Rabbit-2, prešiel asi 367,25 metrov na vzdialenejšej strane mesiaca a bude pokračovať pozdĺž jeho severozápadného smerovania pred otočením na juhozápad, aby pokračoval skúmanie strašidelných kráterov na „temnej strane“ mesiaca.

Sonda Chang'e-4 uskutočnila vôbec prvé mäkké pristátie na južnom póle Mesiaca 3. januára 2019.

Čína chce začať s kolonizáciou Marsu už budúci rok
Čína dala jasne najavo svoje ambície vo vesmíre. Oznámila, že dokončila výstavbu svojho prvého rovera pre misiu na Marse. Čína by na Mars chcela letieť najneskôr budúci rok. Čítať ďalej
08 | 07 | 2019 | Imrich Kovačič