Úrad jadrového dozoru SR vydal pre Mochovce návrh rozhodnutia na zavezenie paliva
18 | 02 | 2020 I SITA

Slovenské elektrárne, a. s. (SE) dosiahli dôležitý míľnik v procese dostavby tretieho bloku jadrovej elektrárne Mochovce. Úrad jadrového dozoru SR (ÚJD) totiž vydal návrh rozhodnutia na zavezenie paliva.


"Návrhu predchádzalo množstvo technických skúšok a verifikácií na to, aby úrad mohol tento draft vydať. Všetky dotknuté orgány, ktoré sú súčasťou tohto konania, budú mať do 15. apríla 2020 čas na to, aby sa vyjadrili k danému draftu rozhodnutia. Následne ÚJD vydá rozhodnutie o zavezení paliva. To znamená, že v najlepšom prípade na začiatku leta budeme môcť zavážať palivo do tretieho bloku, v najhoršom prípade to bude koncom roku 2020," informoval v utorok v Mochovciach generálny riaditeľ SE Branislav Strýček.

Súčasťou preverenia pripravenosti tretieho bloku na prevádzku boli aj dve verifikácie od medzinárodných inštitúcií, jednou z nich bola Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (misia Pre-OSART) a druhá zo strany Svetovej asociácie prevádzkovateľov jadrových elektrární (misia WANO).

"Misie boli ukončené v decembri a januári a nenašli žiadne prekážky, ktoré by bránili tomu, aby tretí blok jadrovej elektrárne v Mochovciach mohol byť uvedený do prevádzky. Sme pripravení tak, aby sme neohrozili bezpečnosť a zdravie slovenských občanov. Oproti posledným termínom, ktoré sme deklarovali na zavezenie paliva, sme sa oneskorili o dva mesiace. Nerobím z toho absolútne žiadnu tragédiu pri projekte jadrovej elektrárne, ktorá sa stavia desaťročie. ÚJD považuje väčšinu podmienok ako splnených, pracujeme ešte na niektorých malých nedorobkoch, ktoré odstraňujeme," pokračoval Branislav Strýček.

Spolupráca a spájanie síl sú jediná cesta pre napredovanie vysokého školstva, povedala Čaputová pri vymenovaní rektorov
Spoluprácu a spájanie považuje prezidentka Zuzana Čaputová za jedinú nádejnú a produktívnu cestu, vďaka ktorej môže vysoké školstvo na Slovensku napredovať. Čítať ďalej
18 | 02 | 2020 | SITA


Rakúsko má so spustením prevádzky tretieho bloku v Mochovciach dlhodobo problémy a výhrady. Krajina je proti európskym investíciám do jadrovej energie. "Z našej strany sme urobili všetko, čo bolo v našich silách. Hovoria o tom aj uskutočnené misie. S rakúskou stranou sa stretávame aj na bilaterálnej úrovni. Návrhom rozhodnutia na zavezenie paliva očakávame z rakúskej strany vystupňovanie ich tlaku a pripomienok, no predpokladáme, že neprídu s ničím novým, iba s tým, čo sme už počuli," ozrejmil Strýček.

Po absolvovaní studenej hydroskúšky, horúcej hydroskúšky a rozšírenej revízie, Slovenské elektrárne na prelome rokov vykonali opakovaný náhrev primárneho okruhu. V decembri a januári úspešne vykonali pevnostnú tlakovú a tesnostnú skúšku primárneho okruhu, tlakové skúšky všetkých parogenerátorov, skúšky záložných dieselových generátorov, testy prietokov technickej vody dôležitej, testy vdzuchotechniky a ďalšie.

"Po prípadnom zavezení paliva do tretieho bloku začne tzv. fyzikálne spúšťanie, ktoré by malo trvať osem týždňov, po ňom bude nasledovať energetické spúšťanie. Následne sa spustí skúška turbíny a prakticky začne prevádzka. Teda výroba energie v treťom bloku by mala v skúšobnom režime nastať desať týždňov od zavezenia paliva," ozrejmil plánovaný proces spustenia tretieho bloku v Mochovciach riaditeľ generálneho manažmentu stavby SE Peter Andraško.

Slovenské elektrárne začali s dostavbou Mochoviec oficiálnym otvorením 3. novembra 2008. Slovenský dominantný výrobca elektrickej energie oficiálne podpísal kontrakty s hlavnými dodávateľmi dostavby Mochoviec, a to s českou spoločnosťou Škoda Jaderné strojírenství, ruskou firmou Atomstrojexport (na dostavbe už nepracuje – pozn. red.), slovenskými podnikmi VUJE, Enseco, Inžinierske stavby Košice (na dostavbe už nepracuje – pozn. red.) a talianskou spoločnosťou Enel Ingegneria & Innovazione začiatkom júna 2009. Nové jadrové bloky v Mochovciach budú mať po ich dokončení inštalovaný výkon po 471 megawattov, čo pokryje asi 13 % z celkovej spotreby elektriny na Slovensku.

NAKA aktuálne zasahuje vo viacerých krajoch, zadržala už 24 ľudí
Na území Žilinského, Nitrianskeho, Banskobystrického a Bratislavského kraja aktuálne zasahujú príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Ide o akciu s krycím názvom Tiger. Doposiaľ zadržali 24 osôb a vykonali prehliadky viacerých priestorov.... Čítať ďalej
18 | 02 | 2020 | TASR