Nie mágia, veda! Vedci vyvinuli systém na výrobu elektriny z „tenkého“ vzduchu
18 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Vedci dosiahli zdanlivo nemožnú výrobu elektriny z „tenkého“ vzduchu. Pozoruhodný systém využíva neuveriteľne tenké nanovlákno proteínových nanočastíc a trochu vzduchu na vytvorenie napätia. Informuje RT.


Pred desiatimi rokmi vedci objavili neobvyklý mikrób, G. sulfurreducens, ktorý dokáže produkovať nielen magnetit bez kyslíka, ale môže tiež vytvárať geobakteriálne nanočastice, ktoré vedú elektrinu. Po rokoch výskumu a vývoja sa vedcom konečne podarilo vytvoriť „Air-gen“.

Doslova vyrábame elektrinu z tenkého vzduchu,“ hovorí elektrotechnik Jun Yao z univerity Amherst. „Air-gen vytvára čistú energiu 24/7.“ Systém je celkom jednoduchý a pozostáva z tenkého nanovlákna proteínových nanočastíc s hrúbkou iba sedem mikrometrov (niekedy označovaného ako mikróny), ktoré je umiestnené medzi dvoma elektródami a je vystavený vzduchu. Ľudský vlas má napríklad priemer zhruba 75 mikrónov.

Je to oficiálne! India predbieha Britániu aj Francúzsko a stáva sa piatou ekonomicky najväčšiou krajinou na svete
18 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


Toto nanovlákno absorbuje vodnú paru prítomnú v atmosfére, čím vytvára malý elektrický náboj prostredníctvom difúzie protónov. „Zistil som, že vystavenie atmosférickej vlhkosti je nevyhnutné a že proteínové nanovlákna absorbujú vodu a vytvárajú gradient napätia,“ povedal Yao.

Podobné experimenty sa už predtým uskutočňovali s použitím nanomateriálov ako je grafén, ale produkovali iba prerušované krátke výboje elektriny a nie „nepretržitý výstup napätia“ ako je napríklad systém Air Gen. Ten údajne produkuje trvalé napätie 0,5 voltu pri sedemnástich mikroampéroch na štvorcový centimeter; inými slovami, na nabíjanie smartfónu budete potrebovať viac zariadení Air-Gen.

Jedným z problémov je obmedzené množstvo proteínového nanomateriálu, ktorý v súčasnosti dokáže produkovať G. sulfurreducens.

Kanada deportuje 96-ročného bývalého člena SS, ktorý vraždil zdravotne postihnuté deti
Kanada začala konanie o vyhostení Helmuta Oberlandera, bývalého člena SS (organizácia nacistickej strany NSDAP v rokoch 1925 - 1945), ktorého vražedný oddiel zavraždil 214 zdravotne postihnutých sovietskych sirôt už v roku 1942. Informuje... Čítať ďalej
18 | 02 | 2020 | Timotej Dudka