SEX: Vývoj sexuálnych robotov sa vymyká spod kontroly, varujú vedci

Výrobky známe ako sexuálne robotky sú celosvetovo mimo dohľadu vládnych agentúr. Dôvod je ten, že vlády sa nimi podľa vedcov hanbia zaoberať.


Vývoj sexuálnych robotov, ktoré vedia "rozprávať", žmurkajú očami a dokonca podľa ich výrobcov oplývajú umelou inteligenciou a vedia sa učiť, zašiel priďaleko a treba ho začať kontrolovať. Zhodli sa na tom účastníci výročnej konferencie Americkej asociácie pre rozvoj vedy (AAAS), o ktorej cez víkend informovala britská BBC. Ako na konferencii uviedla Christine Hendren z Duke University v Durhame v Severnej Karolíne, tieto technológie sú celosvetovo mimo dohľadu vládnych agentúr, pretože tie sa podľa nej "hanbia" sa nimi zaoberať.

V kauze sexuálneho zneužívania v detskom tábore Chachaland padlo obvinenie
V prípade sexuálneho zneužívania v detskom tábore Chachaland polícia po niekoľkých mesiacoch obvinila 56-ročného Romana z Bratislavy, uviedol portál noviny.sk. Čítať ďalej
15 | 02 | 2020


"Ide o veľa. Niektoré roboty sú naprogramované tak, aby protestovali, čím sa vytvára scenár znásilnenia. Niektoré sú vyrobené tak, aby vyzerali ako deti. Jeden ich výrobca v Číne je sám pedofilom, k čomu sa priznáva a hovorí, že toto zariadenie je prevenciou proti tomu, aby ublížil naozajstnému dieťaťu," vymenúva Hendren nebezpečenstvá takýchto produktov.

Podľa Kathleen Richardson, ktorá vyučuje predmet "Etika a kultúra robotov a umelej inteligencie" na De Montfort University v anglickom Leicestri, je potrebné okrem iného zakázať výrobcom takýchto zariadení, aby pri ich propagácii používali argumentáciu, podľa ktorej ich výrobky dokážu v značnej miere nahradiť živých ľudí.

„Žiadny rodič číslo 1. a 2. v Rusku nebudú“, zaručuje sa Putin
Prezident Ruskej federácie deklaruje, že počas doby jeho vlády nedovolí sobáše párom rovnakého pohlavia, Čítať ďalej
15 | 02 | 2020 | Jaroslav Fabok


"Tieto firmy hovoria: ´Nemáte priateľku? Nemáte životnú partnerku? Nevadí, my vám vyrobíme robotku.´ Pritom vzťah s priateľkou je založený na intimite, náklonnosti a reciprocite. A to sú veci, ktoré stroje nevedia vynahradiť," cituje BBC Kathleen Richardson.

Okrem toho je podľa nej veľmi nebezpečné aj to, že používanie takýchto robotov - vlastne výlučne robotiek, keďže nie je známe, že by sa takéto produkty vyrábali aj v mužskom prevedení - iba ďalej "normalizuje myšlienku, že ženy sú len sexuálne objekty".