Pri útoku v Mali zahynulo najmenej 30 obetí
15 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Pri troch samostatných incidentoch v Mali bolo zabitých najmenej 30 ľudí vrátane deviatich vojakov. Informuje BBC.


Dvadsaťjeden bolo zabitých, keď ozbrojenci zaútočili na dedinu v strednom Mali, spálili domy, plodiny a hospodárske zvieratá. Skupina ôsmich vojakov tiež zahynula pri tomto incidente, zatiaľ, čo ďalší bol zabitý pri útoku na vojenský tábor v oblasti Gao.

Mali je zasiahnutá sériou útokov už od roku 2012, keď na severe vypukla islamistická vzbura. Obec Ogossagou, kde sa uskutočnil jeden z piatkových útokov, je domovom Fulanavčanov, prevažne moslimskej etnickej skupiny. Ostatné etnické skupiny v Mali, vrátane dogonskej komunity, obviňujú Fulanvčanov z toho, že sú spojení s džihádovými skupinami pôsobiacimi v Sahelu.

Tieto obvinenia v posledných rokoch podnietili etnické násilie. V marci bolo pri ďalšom útoku na Ogossagou zabitých 160 osôb. Tento útok viedol k niekoľkým protestom proti vnímanej nečinnosti zo strany vlády a vtedajší malársky premiér, Soumeylou Boubeye Maiga, neskôr rezignoval. Nikto nepreberá zodpovednosť za posledný incident, ale starosta dediny Aly Ousmane Barry povedal miestnym médiám, že ozbrojenci udreli niekoľko hodín potom, čo sa vládne jednotky stiahli z oblasti.

Je rozhovor USA a Talibanu predohrou ku komplexnej afganskej dohode o prímerí?
Na bezpečnostnej konferencii v Mníchove sa objavujú všetky náznaky, že USA a Taliban sú možno len pár dní pred ohlásením dohody, ktorá by mohla pripraviť pôdu pre mierové rozhovory medzi samotnými afganskými stranami a stiahnutie amerických... Čítať ďalej
15 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


Od roku 2012 sa malianskym silám podarilo znovu získať kontrolu nad rozsiahlymi pásmami územia, ktoré prijali militanti za pomoci Francúzska, ktoré má v regióne nasadených 4 500 vojakov. OSN má v Mali 13 000 mierových jednotiek. Tisíce životov však zhaslo, keď sa v Mali snažili potlačiť násilie, ktoré sa rozšírilo do susedných Burkina Faso a Nigeru. Boj proti militantom v sahelskom regióne sa považuje za dôležitý pre udržanie väčšej bezpečnosti v EÚ vrátane Európy.

Francúzska ministerka zahraničiných vecí Florencia Parly minulý mesiac odcestovala do Washingtonu v nádeji, že presvedčí USA, aby pokračovali v logistickej podpore bezpilotných lietadlách, spravodajských službách a doprave, čo podľa jej slov bolo pre francúzsku operáciu rozhodujúce.

Egypt oficiálne dosiahol 100 miliónovej populácie. Vláda im zakazuje deti!
Podľa oficiálnej štatistickej agentúry krajiny dosiahol Egypt populáciu 100 miliónov ľudí, čo je dôsledkom výzvy vlády, aby mali občania maximálne 2 deti v rodine. Informuje portál MEE. Čítať ďalej
15 | 02 | 2020 | Timotej Dudka