Kanadskí vedci objavili vo vesmíre opakujúci sa rádiový signál
13 | 02 | 2020 I Slávka Cigáňová

 Záhadný rádiový signál zo zdroja vzdialeného 500 miliónov svetelných rokov od Zeme objavili vedci z Kanady. Zistili, že sa opakuje každých 16,35 dňa.


Aj keď sa rádiové signály vo vesmíre zvyknú opakovať, jedinečnosť tohto objavu je v tom, že ide o pravidelné opakovanie z jedného zdroja, uvádza CNN.

Pozorovanie vedci vykonali medzi 16. septembrom 2018 a 30. októbrom 2019. Vtedy sa rýchle rádiové záblesky opakovali každých 16,35 dňa. Potom zatiaľ neznámy zdroj vyslal záblesky každé dve hodiny počas štyroch dní. Následne sa na 12 dní odmlčal.

Ide o milisekundové výboje rádiových vĺn vo vesmíre. Signál vychádza z masívnej špirálovitej galaxie vzdialenej pol miliardy svetelných rokov od Zeme. Vedci teraz skúmajú, kto môže byť pôvodcom signálu. „Periodicita, v ktorej sa signál opakuje, je dôležitým vodidlom k zisteniu jeho zdroja,“ píše CNN.

Ako ďalej uvádza portál, jedným z možných vysvetlení je orbitálny pohyb hviezdy alebo predmetu na okraji galaxie. Podľa inej teórie pôvodcom môže byť neutrónová hviezda a takzvaná dvojhviezda, hviezdy systém zložený z dvoch hviezd, ktoré sú na seba viazané gravitáciou.

Vedci dúfajú, že hlbšie chápanie rýchlych rádiových zábleskov pomôže lepšie pochopiť vesmír ako taký.

NASA hľadá nových astronautov pre misiu na Mesiac!
BBC informuje, že NASA hľadá kandidátov, ktorí by sa mohli zúčastniť jej budúcej misie na Mesiac. Do roku 2024 plánuje rozšíriť posádkové misie do vesmíru a radi by našli prvú ženu na mesiaci. Čítať ďalej
13 | 02 | 2020 | Timotej Dudka