Koronavírus dostal meno COVID-19
13 | 02 | 2020 I Natália Sollárová

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) má meno pre nový koronavírus, ktorý sa stal strašiakom nielen ázijského kontinentu. Od utorka sa oficiálne volá COVID-19.


Informáciu oznámil šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus v Ženeve, v ktorej sa stretli vedci z celého sveta, aby prediskutovali možnosti na boj s epidémiou. „Museli sme nájsť meno, ktoré sa neviaže k žiadnemu konkrétnemu miestu, živočíchovi, jednotlivcovi alebo skupine ľudí a ktoré je tiež zrozumiteľné a súvisí s chorobou,“ uviedol najvyšší predstaviteľ WHO.

Vytvorenie konkrétneho mena má zabrániť používaniu iných, nevhodných názvov. Vedci požadovali oficiálne pomenovanie, aby sa predišlo nejasnostiam alebo stigmatizácii. Slovo koronavírus súvisí skôr so skupinou vírusov, do ktorej patrí, a nie s jeho najnovším kmeňom.

Nový názov prichádza potom, ako počet mŕtvych prekročil hranicu tisícky. Ďalšie desaťtisíce ľudí sú nakazených. V Číne je momentálne potvrdených viac ako 42 200 prípadov. Počet úmrtí presiahol bilanciu SARS z roku 2003.

V pondelok zomrelo len v provincii Chu-pej 103 ľudí, čo je denný rekord a celkovo v krajine momentálne evidujú 1016 obetí. Počet nových infekcií na národnej úrovni sa však oproti prechádzajúcemu dňu znížil takmer o 20 percent, z 3062 na 2478. Podľa Ghebreyesusa, stále existuje reálna šanca na zvládnutie choroby, pokiaľ bude vyčlenených dostatok zdrojov. Zároveň ocenil opatrenia zavedené v Číne, ktoré viedli „k spomaleniu šírenia do zvyšku sveta“.

Federálny rezervný systém (Fed) Spojených štátov amerických, čo je vlastne Centrálna banka USA, tvrdí, že narušenie čínskej ekonomiky môže mať dopad na ekonomiku na globálnej úrovni.

Príspevok WHO na Twitteri:



Koronavírus Covid-19 stráca silu! Tempo šírenia nákazy spomaľuje
Čína dnes oznámila, že na svojom území v utorok zaznamenala najmenej nových prípadov nákazy koronavírusom Covid-19 od konca januára. Podľa agentúry Reuters to dáva väčšiu dôveryhodnosť odhadu čínskeho experta v oblasti zdravotníctva, ktorý... Čítať ďalej
12 | 02 | 2020 | Žaneta Hurbanová