Výcviková misia NATO v Iraku by sa mohla rozšíriť podľa nového plánu
12 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Výcviková misia vedená NATO v Iraku by mohla získať stovky nových vojakov podľa nových plánov, o ktorých majú diskutovať zákonodarcovia. Trump vyzval NATO, aby urobilo viac na Blízkom východe po tom, čo štrajk v USA zabil najvyššieho iránskeho generála. Informuje DW.


Bojové jednotky by mohli byť presunuté z operácií na Blízkom východe v boji proti IS a zapojiť sa do výcvikovej misie pod vedením NATO v Iraku na základe nových návrhov, o ktorých majú ministri obrany diskutovať v stredu. Podľa plánu by vojaci boli prevzatí z koalície vedenej USA, ktorá bojuje proti islamským štátom v krajinách vrátane Kuvajtu a Sýrie. Vojaci v bojových úlohách v Iraku by sa tiež vymenovali za výcvikové úlohy podľa plánu.

Transfer by mohol zahŕňať až 200 vojakov, uviedli zdroje NATO.

Návrh sa snaží uspokojiť prezidenta USA Donalda Trumpa po tom, čo vyzval NATO, aby urobilo viac na Blízkom východe. Trumpove komentáre prišli potom, čo USA zabili najvyššieho iránskeho generála útokom v Iraku, čo vyvolalo regionálnu krízu a viedlo k tomu, že iracká vláda hlasovala o vylúčení všetkých zahraničných vojakov.

Napriek tomu sa od NATO očakáva, že čoskoro obnoví výcvik, ktorý v Iraku uskutoční približne 500 zamestnancov.

USA návrh vítajú


Veľvyslanec USA v NATO Kay Bailey Hutchison návrh privítal a uviedol: „je to súčasť zdieľania záťaže - naši európski spojenci prichádzajú s nami a robia viac v boji proti terorizmu.“ Ďalší predstaviteľ NATO však varoval pred dúfaním v konkrétny návrh na stredajších rokovaniach, podľa ktorého by sa diskusie mali zamerať na „funkcie, nie čísla“ - čo by prevedené jednotky urobili, nie na to, koľko z nich by sa pohlo.

Čo je ešte na programe?


Rozhovory vo štvrtok sa zamerajú na misiu aliancie v Afganistane a nové ruské raketové systémy. Niektorí ministri obrany pôjdu z Bruselu na konferenciu o bezpečnosti v Mníchove koncom tohto týždňa, kde sa bude diskutovať o podobných otázkach.

Arabská liga sa na samite v Káhire s Abbásom rozhodla že odmieta Trumpov „obchod storočia“
Arabská liga odmieta mierový plán Blízkeho východu amerického prezidenta Donalda Trumpa s tým, že by to neviedlo k spravodlivému mieru medzi Izraelom a Palestínou. Palestínska strana už dohodu odmietla. Informuje RT. Čítať ďalej
01 | 02 | 2020 | Dominik Simon