Prudký nárast počtu zranení mozgu spôsobených útokom Iránu na americkú základňu
11 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Podľa amerických predstaviteľov sa počet amerických vojakov, ktorí utrpeli traumatické zranenia mozgu (TBI) po iránskom útoku na americkú základňu v Iraku v januári, zvýšil na 109. Informuje portál BBC.


Toto číslo predstavuje výrazný nárast zo 64 zranených členov vojenskej služby, o ktorých predtým informoval Pentagón. Prezident Donald Trump spočiatku povedal, že po útoku, ku ktorému došlo 8. januára kvôli napätiu z vraždy iránskeho generála Gásema Solejmáního neboli zranení žiadni Američania. Takmer 70% zranených členov americkej armády sa vrátilo do svojich povinností, uviedol Pentagón vo svojom vyhlásení. Rastúci počet hlásených prípadov je výsledkom miernej formy zranenia, čo znamená, že príznaky si vyžadujú čas, aby sa prejavili. Uviedol to Pentagón na tlačovej konferencii v januári.

Senátorka Spojených štátov Joni Ernst, ktorá je taktiež bývalá vojenská dôstojníčka vyzvala Ministerstvo obrany v pondelok, aby objasnili ďalšie otázky.

„Je životne dôležité, aby sme s týmito zranenými členmi vojenskej služby zaobchádzali s dostatočnou lekárskou starostlivosťou. Vyzvala som Pentagón, aby zaistil bezpečnosť a starostlivosť o naše nasadené sily, ktoré môžu byť v Iraku vystavené zraneniam TBI,“ oznámila cez sociálnu sieť Twitter.

Vojenské a policajné jendotky zaútočili na salvádorský parlament
Ozbrojení vojaci a policajní dôstojníci sprevádzali prezidenta Salvádora, Nayiba Bukeleho, keď v nedeľu popoludní zaútočili na národný parlament. Informuje portál CNN. Čítať ďalej
10 | 02 | 2020 | Timotej Dudka


Minulý mesiac prezident Trump znížil význam traumatických poranení mozgu, keď dostal týkajúcu sa zdravotného stavu vojakov a vplyvu útoku.

„Počul som, že majú bolesti hlavy a pár ďalších vecí, ale povedal by som a môžem povedať, že to nie je veľmi vážne,“ povedal.

Na otázku o možných TBI odpovedal: „Nepovažujem ich za veľmi vážne zranenia v porovnaní s inými zraneniami, ktoré som videl.“

Podľa amerického strediska DVBIC, ktoré sa špecializuje na liečbu mozgových príhod, vrátane TBI sú pre príslušníkov armády na „bojovom poli“ TBI poranenia bežné. Najčastejšou príčinou TBI pre nasadených vojakov je explozívny výbuch. Sú klasifikované ako mierne, stredne ťažké, ťažké alebo prenikajúce. Toto mozgové zranenie môže byť spôsobené výbuchovým tlakom nasledovaný podtlakom alebo vzduchovým vákuom. Vzduchové vákuum je schopné preniknúť pevnými predmetmi tupou silou, čo môže vojakom spôsobiť poškodenie mozgu sprevádzané psychickou traumou, ktoré je v začiatočnom štádiu prakticky „neviditeľné,“ avšak časom sa prejaví.

Podľa vlády USA bolo od roku 2000 diagnostikovaných s TBI zraneniami viac ako 400 000 vojakov.

Brazílska legenda Pelé má depresie zo zlého zdravotného stavu a nechce opustiť dom
BBC informuje, že legendárny brazílsky futbalista Pelé je v rozpakoch z opustenia svojho domu, pretože nemôže chodiť bez pomoci, z čoho má depresie. Čítať ďalej
11 | 02 | 2020 | Timotej Dudka