Huby môžu byť jedlom budúcnosti
11 | 02 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Írski výskumníci zo spoločnosti MBio sa snažia vypestovať huby, ktoré by boli ešte bohatšie na živiny a v zime by sa stali zásobárňou vitamínu D.


Jeden z najväčších pestovateľov húb na svete je z írskeho grófstva Monaghan v provincii Ulster. Jeho partner spoločnosť BioRescue má vlastné laboratóriá. V nich 40 vedcov skúša zloženie ideálneho kompostu na pestovanie. Ide o súčasť dôsledného výskumu húb. Írski vedci sú presvedčení, že huby sa môžu stať veľmi cenenou potravinou.


„Považujeme svet húb za samostatnú organickú skupinu medzi rastlinami a zvieratami,“ uviedol Peter Corcoran, riaditeľ spoločnosti MBio. Huby sú pre človeka veľmi užitočné. Sú zdravé, majú málo tuku, ale veľa vlákniny a bielkovín. Sú bohaté na dôležité živiny. Na vitamíny a minerály,“ vysvetlila biologička  Jude Wilson z MBio.

Podobne ako paprade, tiež huby sú považované za najstarších obyvateľov Zeme. Prežili dokonca i dinosaurov. „Rovnako ako ľudská pokožka, aj huby tvoria vitamín D, keď sú vystavené svetlu. Tento proces je takmer taký ako u ľudí. Huby sú tak rastlinným zdrojom vitamínu D. Vo svete v súčasnosti sledujeme jeho značný nedostatok,“ spresnil Peter Corcoran. V zime pri sezónnom nedostatku vitamínu D môžu byť huby, ktoré boli vystavené svetlu, náhradným zdrojom vitamínu D.

Podľa Jude Wilson je možné zvyšovať výživovú hodnotu húb úpravou kompostu, v ktorom sa pestujú. „Už vieme, aké konkrétne chemické procesy v komposte ovplyvňujú kvalitu a výživovú hodnotu húb. Preto môžeme urobiť cielené úpravy zloženia kompostu. Tak vieme pestovať také huby, ktoré sú oveľa bohatšie na živiny,“ povedala biologička.


Koronavírus je pravdepodobne schopný šíriť sa cez potrubie v budovách
11 | 02 | 2020 | Mário Martinka