V roku 2020 sa pripravte na konzumáciu chrobákov, nákupných tašiek a marihuany
01 | 01 | 2020 I Dominik Simon

V novej publikácii od spoločnosti Zero Waste Scotland by mohla byť entomofágia (prax ľudí, ktorí jedia hmyz) budúcnosť, pričom správa naznačuje, že prechod z dobytka na hmyz by mohla byť lukratívna a lepšia varianta pre životné prostredie. Informuje portál RT .


Doktor William Clark, špecialista na biohospodárstvo zo spoločnosti ZWS, hovorí, že hmyz by ponúkal udržateľný spôsob výroby väčšieho množstva potravín s použitím menších zdrojov: „Hmyzové farmy ponúkajú spoľahlivé, udržateľné riešenie obehovej ekonomiky pre bielkovinové medzery. Pretože hoci svet produkuje dostatok potravín pre každého, viac ako tretina z neho sa vyplytvá, takže ľudia nedostávajú bielkoviny, ktoré potrebujú. “



Keďže sa každý rok vyhodí pol milióna ton poľnohospodárskych surovín, správa tiež dodáva, že použitie iba 10 percent z toho na chov hmyzu by pre škótske hospodárstvo prinieslo takmer šesť miliónov libier.

Pre tých, ktorí chcú založiť vlastnú farmu, je dobré si uvedomiť, že za jeden rok chrobáky vyprodukujú približne 100-krát viac bielkovín z rovnakého množstva priestoru, ako by ste získali chovom oviec alebo kráv, a hmyz môže tiež produkovať cenné vedľajšie produkty, ako sú ako bionafta, bioplasty a organické hnojivá. Sú však ekologickí bojovníci pripravení jesť čierne muchy vojakov a poľné cvrčky v snahe zachrániť planétu?



Zatiaľ čo potravinový ošiaľ okolo strašidelných zvieratiek existuje už niekoľko rokov, spoločnosť v Kapskom Meste navrhuje, aby ste jedli aj tanier. Munchbowls sú ekologická alternatíva k jedovatým odpadovým plastovým a polystyrénovým nádobám na potraviny. Vyrobené z biologicky odbúrateľnej pšenice, môžu sa skladovať až 15 mesiacov a sú tiež vegánske.

Medzitým ekológovia, ktorí chcú "plnú výbavu" v roku 2020,by si mali vziať príklad od spoločnosťi Avani. Firma sídliaca na Bali ktorá vytvorila jedlú tašku. Vyrobené z kaspového koreňového škrobu a iných prírodných živíc sa rozkladajú do troch až šiestich mesiacov a môžu sa rozpustiť alebo jesť.

Ak táto strava vedie k nevyhnutelným samovražedným myšlienkam, prečo to nezakončiť s marihuanovým koláčikom ako dezertom? Globálny trh s legálnym aj nelegálnym kanabisom dosahuje hodnoty 150 miliárd dolárov a v roku 2020 má toto číslo stabilne rásť.

Spiros Malandrakis zo spoločnosti Euromonitor pre prieskum trhu tvrdí, že tento priemysel je len na začiatku: „Myslím si, že v nasledujúcich dvoch až troch rokoch začneme vidieť veľké množstvo ďalších kanabinoidov ktoré ešte nie sú v centre pozornosti okrem najznámejšieho THC a v posledných rokoch veľmy populárne nepsychoaktívne CBD. Je potrebné položiť milión otázok a my len zoškrabávame prvú vrstvu. “



S neobmedzeným počtom článkov, televíznych relácií, fór a celebrít, ktoré teraz diskutujú o pozitívnom použití kanabisu na lekárske účely, sa zdá, že negatívna reputácia výstredných študentov fajčiacich marihuanu sa pomaly mení na spoločensky akceptovanú.

Kanabis sa tiež stáva ekologickejším - s novými trvalo udržateľnými kultivačnými a výrobnými postupmi, ktoré používa niekoľko spoločností v Amerike. Výrobcovia teraz skúmajú ekologické výrobné metódy týkajúce sa zavlažovania a poľnohospodárstva v nádeji, že upokojia ekologických bojovníkov milujúcich rastliny.

Či už to bude pôžitok z hmyzožravého jedálničku alebo jedenie tašky na nákup, iba čas ukáže či a ktorý z týchto najnovších trendov sa stane kultúrnym fenoménom pre ekologické vedomie alebo nie.

Pri požiaroch v austrálskom Novom Južnom Walese zahynula možno až tretina Koál Medvedikovitých
Pri lesných požiaroch na pobreží austrálskeho štátu Nový Južný Wales asi zahynulo až 30 percent tamojších koál medvedikovitých. Informoval o tom britský denník The Guardian s odvolaním sa na vyhlásenie austrálskej ministerky pre životné prostredie... Čítať ďalej
27 | 12 | 2019 | Dominik Simon