Gruzínsko: Vodca opozície Gigi Ugulava odmieta trest za svoje obvinenia
11 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Najvyšší súd v Gruzínsku uvalil na jedého z vedúcich predstaviteľov opozície Gigi Ugulavu viac ako tri roky väzenia. Bývalý starosta Tbilisi tvrdí, že rozhodnutie je dielom oligarchu Bidzina Ivanishviliho. Informuje DW.


Gruzínsky politik a vládny kritik Gigi Ugulava bol v pondelok odsúdený na tri roky a dva mesiace väzenia. Prokurátori tvrdia, že ako primátor mesta Tbilisi v rokoch 2005 až 2013 spreneveril takmer 17 miliónov dolárov (15,6 milióna EUR).

Najvyšší súd v krajine oznámil rozsudok na neverejnom pojednávaní. Ugulava ani jeho právnik sa nemohli zúčastniť.

44-ročný opozičný vodca v komentári k prípadu poukázal na vodcu vládnucej gruzínskej strany Dream, Bidzinu Ivanishviliho. Ugulava novinárom povedal, že odsúdenie bolo „politicky motivované“ a „osobným rozhodnutím“ Ivanishviliho.

Vláda začala tvrdý zásah po neúspešnej reforme


Miliardár oligarcha Ivanishvili pôsobil v rokoch 2012 a 2013 ako predseda vlády krajiny. Zatiaľ čo v súčasnosti nemá žiadnu štátnu funkciu, jeho kritici ho považujú za najmocnejšieho človeka v bývalej sovietskej krajine a za skutočnú silu súčasného predsedu vlády Giorgiho Gakharia.

Ivanshviliho strana čelila kritike zo zahraničia počas nedávneho zásahu proti občianskym protestom. Novembrové protesty boli spôsobené sľubom gruzínskej strany Dream a následným odmietnutím volebnej reformy systému, ktorá má tendenciu zvýhodňovať vládnucu stranu.

Okrem Ugulavy bolo niekoľko ďalších hlavných vodcov opozície a nezávislých vlastníkov médií postavených pred súd alebo v súčasnosti čelia trestnému stíhaniu. Ugulava už sedel vo väzení pre iné politické obvinenia.

Žiadne rozhovory s vládou


V pondelok iní lídri opozície uviedli, že preberajú svoju odpoveď na rozhodnutie súdu.

"Nevylučujeme začatie masívnych protestných akcií proti vláde," povedal novinárom vodca opozície Shalva Natelashvili.

Neskôr toho istého dňa opoziční vodcovia uviedli, že prerušia rozhovory s vládou, ktorá sa začala pred niekoľkými týždňami.

"Žiaľ, nemôže existovať dialóg s autoritami, zatiaľ čo zatýkajú jedného z opozičných vodcov Gigiho Ugulava za vykonštuované obvinenia," uviedol bývalý minister zahraničných vecí Grigol Vashadze, ktorý tiež slúži ako vodca opozičnéj Organizácie Spojených národných hnutí.

Prívrženci gruzínskej opozície žiadajú demisiu vlády a predčasné voľby
Niekoľko tisíc prívržencov gruzínskej opozície sa v nedeľu zišlo v Tbilisi, aby žiadali demisiu vlády a predčasné parlamentné voľby, informovala agentúra AFP. Čítať ďalej
17 | 11 | 2019 | Imrich Kovačič / TASR