Solárna sonda sa púšťa do bezprecedentnej misie na mapovanie polárnych oblastí Slnka
10 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

Nová sonda, ktorú postavili NASA a ESA (európska vesmírna agentúra), sa v nedeľu vydala na horúcu cestu na slnko, aby po prvý raz bližšie zachytila a preskúmala polárne oblasti hviezdy. Účel misie je znalosť a bližší prehľad o tom, ako slnečné žiarnie ovplyvňuje Zem.


Portál Reuters uvádza, že kozmická loď Solar Orbiter sa zdvihla z Cape Canaveral na Floride o 23:03 miestneho času a odštartovala 10-ročnú plavbu.

„Bol to perfektný obraz. A zrazu ste skutočne cítili, že ste pripojení k zvyšku slnečnej sústavy,“ po výlete povedal vedec agentúry ESA Daniel Mueller, ktorý v daný moment na misii pracoval.


Vesmírna loď o veľkosti minivanu vypustí solárne panely a antény skôr, ako sa otcitne v deštruktívej blízskosti slnka. Tie doputujú k cieľovému pásmu pomocou gravitačných síl Zeme a Venuše. Cieľové pásmo v tomto prípade predstavuje vzdialenosť až 26 miliónov kilometrov od slnečného povrchu, čo je približne 72% vzdialenosti medzi Slnkom a Zemou.



„Bol som v solárnej fyzike mnoho rokov. Nikdy som si však nemyslel, že by som bol skutočne svedkom niečoho ako je štart takejto misie, nie to ešte keby sa misia podarila. Je to úžasné!“ Povedal Holly Gilbert z NASA.

NASA chce vrátiť ľudí na Mesiac. Hľadá pomoc komerčných firiem
Ide o to naučiť sa využívať mesačné zdroje. Čítať ďalej
10 | 02 | 2020 | Slávka Cigáňová


Primárne poslanie sondy Solar Orbiter je preskúmať polárne oblasti Slnka, čo pomôže vedcom pochopiť pôvod slnečného vetra, ako aj preskúmanie nabitých častíc vysoko koncentrovaných na dvoch póloch, ktoré prechádzajú cez našu slnečnú sústavu a ovplyvňujú satelity a elektroniku na Zemi.


Od misie sa tiež očakáva, že získa informácie o tom, ako môžu byť astronauti chránení pred žiarením vo vesmíre, ktoré môže poškodiť DNA.




Solar Orbiter nesie 10 prístrojov zabalených za masívnym tepelným štítom s hmotnosťou 147 kg, z ktorých tri by mali zistilť, ako sa povrch slnka v priebehu času mení.

Vojenské a policajné jendotky zaútočili na salvádorský parlament
Ozbrojení vojaci a policajní dôstojníci sprevádzali prezidenta Salvádora, Nayiba Bukeleho, keď v nedeľu popoludní zaútočili na národný parlament. Informuje portál CNN. Čítať ďalej
10 | 02 | 2020 | Timotej Dudka