Iránsky vodca Khamenei tvrdí, že Irán by mal zvýšiť vojenskú silu, aby zabránil vojne
08 | 02 | 2020 I Timotej Dudka

„Irán by mal zvýšiť svoju vojenskú silu, aby zabránil vojne." Vyhlásil tak najvyšší vodca Ali Khamenei v sobotu na zhromaždení veliteľov vzdušných síl, ktorý americké sankcie voči krajine zamietol ako „trestný čin“. Informuje portál Reuters.


„Mali by sme byť silní, aby sme zabránili akejkoľvek vojne proti krajine. Byť slabý povzbudí našich nepriateľov k útoku na Irán,“ tvrdí Khamenei štátnej tlačovej agentúre IRNA.

Islamská republika sa zaviazala zvýšiť svoju vojenskú silu, aj napriek zvyšujúcemu sa tlaku zo strany západných krajín na obmedzenie svojich vojenských spôsobilostí, vrátane programu balistických rakiet.

Napätie medzi Teheránom a Washingtonom sa od roku 2018 prudko zvýšilo, keď prezident Donald Trump zrušil dohodu z roku 2015 medzi Iránom a svetovými mocnosťami, na základe, ktorej Teherán prijal obmedzenia svojho jadrového programu výmenou za zrušenie sankcií.

„Od revolúcie bolo ich cieľom zabrániť tomu, aby sme mali silnú armádu a silné letectvo, ale pozrite sa na nás teraz. Dokonca si vyrábame vlastné lietadlá. Transformovali sme ich tlak na príležitosť,“ uviedol Khamenei.

Francúzske a malijské jednotky zabili 30 islamistov v oblasti Sahelu
Francúzske a malijské jednotky v uplynulých dňoch pri svojej spoločnej operácii v oblasti Sahelu zabili ďalších 30 extrémistov z ozbrojených džihádistických skupín, informovala v sobotu agentúra AFP. Čítať ďalej
08 | 02 | 2020 | TASR


Irán si pripomína 41. výročie islamskej revolúcie, ktorá s pomocou USA zvrhla v roku 1979 šáha Mohammada Rezu Pahlaviho.

Americká vláda zrušila sankcie zamerané na zastavenie všetkého iránskeho vývozu ropy, pričom tvrdí, že sa snaží prinútiť Irán, aby rokoval o dosiahnutí širšej dohody.

Khamenei, ktorý odmietol americké sankcie ako „trestný čin“, zakázal iránskym úradníkom viesť rozhovory, dokým sa Spojené Štáty k dohode nevrátia a nezrušia všetky sankcie. Uviedol, že Irán by mal oddeľovať svoju ekonomiku od závislosti na vývoze ropy.


 

Irán a Spojené Štáty sa začiatkom januára ocitli na „hrane vojny", keď bol najvyšší prominentný generál Teheránu Qassem Soleimani zabitý pri americkom útoku na jeho konvoj v Bagdade.

Teherán následne reagoval spustením raketových útokov na americké ciele v Iraku.

Americkí senátori hrozia Twitteru sankciami, pokiaľ necenzuruje iránske vedenie
08 | 02 | 2020 | Timotej Dudka