Francúzsko ukladá spoločnosti Apple pokutu 25 miliónov EUR za spomalenie softvéru pre iPhone
07 | 02 | 2020 I Dominik Simon

Francúzsky spotrebiteľský dozorca vystavil pokutu dva roky potom, čo spoločnosť Apple pripustila, že jej softvér iOS spomalil výkon starších telefónov. Informuje DW.


Francúzske úrady v piatok uviedli, že technický gigant Apple súhlasil s tým, že zaplatí 25 miliónov eur za to, že neinformoval používateľov o tom, že aktualizácie softvéru starších modelov iPhone môže toto zariadenie spomaliť. Spoločnosť Le Parisien uviedla, že ide o najvyššiu pokutu za podvod, ktorý kedy spotrebiteľský dozorca uvalil.

Rozhodnutie prichádza dva roky potom, čo spoločnosť Apple pripustila, že jej softvér iOS spomalil výkon starších telefónov - najmä zariadení s kratšou výdržou batérie.

Vyšetrovanie sa začalo v januári 2018 po podaní sťažnosti združením Halt Planned Obsolence. „Majitelia telefónov iphone neboli informovaní, že inštalácia aktualizácií pre iOS (10.2.1 a 11.2) by mohla spomaliť ich zariadenia,“ uviedla vo vyhlásení agentúra pre boj proti podvodom DGCCRF. „Je to historické víťazstvo proti škandalóznym praktikám. Pre spotrebiteľov aj pre životné prostredie,“ uviedli AFP spoluzakladatelia HOP Laetitia Vasseur a Samuel Sauvage. Skupina dodala, že zváži podanie žiadosti o ďalšie škody v mene klientov Apple.
Lekár žaluje spoločnosť Apple kvôli funkcií sledovania srdcovej frekvencie na Apple Watch
Technológia, ktorú Apple Watch používa na zisťovanie nepravidelného tepu srdca, porušuje patent držaný kardiológom na New York University, ktorý teraz vedie súdny spor proti technologickému gigantovi. Čítať ďalej
28 | 12 | 2019 | Marek Molnár