Ako vás môžu okradnúť vďaka pokladničnému lístku
07 | 02 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Väčšina kupujúcich netuší, že kľúčom k ich peniazom môže byť obyčajný lístok z pokladnice v obchode. Upozorňuje portál Life.ru.


Svoje osobné údaje môžete odhaliť už tým, keď lístok jednoducho odhodíte do odpadkového koša. Podvodníci sa tak o vás môžu veľa dozvedieť. Výsledkom môže byť, že skutočne prídete o peniaze.


Včera ma priamo pri pokladni supermarketu oslovila mladá žena a požiadala o lístok,“ píše na internete jedna kupujúca. „Podivná žiadosť, spozornela som. Na čo to len potrebuje?“


Zážitok kupujúcej vyvolal diskusiu. Niektorí účastníci sami potvrdili, že to tiež robia. Ak chcú dostať darček, ktorý obchod dáva až po kúpe niekoľkých balení určitého produktu. Nie všetci s touto podivnou žiadosťou sú teda i podvodníci.


Podvody s pokladničnými lístkami začali v Rusku relatívne nedávno,“ uviedol Ivan Kapusťanský, hlavný analytik spoločnosti Forex Optimum. Samotný lístok nie je podľa neho pre podvodníkov zaujímavý. Zháňajú informácie, ktoré obsahuje. Ak ste platili kartou, dozvedia sa, čo potrebujú. Nájdu na ňom priezvisko, meno a posledné číslice čísla vašej karty. Prostredníctvom sociálnych sietí si vedia zistiť i telefón držiteľa karty. Ak ho nenájdu priamo, môžu ho vylákať od vašich priateľov pod rôznymi zámienkami.


Potom nasleduje bežný scenár. Podvodníci vám zavolajú ako zamestnanci vašej banky. A všetkými možnými spôsobmi sa snažia zistiť dôverné informácie, ktoré potrebujú.


Kapusťanský preto radí: „Nikomu nedávajte dôležité informácie týkajúce sa vašich účtov a aktív. Jedine, ak ste si úplne istý, že ide o úradníka banky alebo investičnej spoločnosti. Citlivé údaje nedávajte na internet. A dôkladne zničte pokladničné lístky tak, aby z nich nebolo možné získať údaje“.


Ochranka v obchodoch samozrejme nedovolí nikomu hrabať sa v košoch s vyhodenými lístkami. Podvodníci vás oň však môžu požiadať pri odchode z obchodu. Zámienok majú veľa. Napríklad: „Som slobodná matka. Zbieram lístky, aby mi bývalý manžel zaplatil viac na výživné pre moje dieťa“.


Hlavné je, nepúšťať sa do podobných rozhovorov. A odhadzovať lístky čo najďalej od obchodu, “uviedol Gennadij Nikolaev z Akadémie financií a investícií. Okrem toho je dôležité pamätať na základy finančnej bezpečnosti: „Nikdy nedávajte nikomu informácie o bankovej karte. A už vôbec nie prostredníctvom SMS. Zamestnanci vašej banky nemajú prístup k týmto informáciám. Preto ich nemôžu nijako overiť,“ prízvukuje Nikolaev.


Môže nastať aj situácia, keď podvodník vďaka vášmu pokladničnému lístku neokradne priamo vás, ale iný obchod. V prípade, ak s lístkom pôjde inam, „nakúpi“ podobné tovary a pri východe ukáže ochranke váš lístok. Môže sa brániť tým, že nákup urobil inde.


Ficov byt v Bonaparte je na predaj
Kúpili by ste byt, v ktorom býval Fico? Je na predaj Čítať ďalej
07 | 02 | 2020 | Slávka Cigáňová