Bývalého nemeckého diplomata vyšetrujú kvôli špionáži pre Čínu
16 | 01 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Nemecká spolková prokuratúra vyšetruje ľudí, ktorí od roku 2017 zasielali dôverné obchodné informácie do Číny. Uviedol portál Dw.,com.


Nemecká federálna prokuratúra vyšetruje troch nemeckých občanov podozrivých zo špionáže pre čínske národné bezpečnostné agentúry. Informoval o tom nemecký týždenník Der Spiegel v stredu 15. januára.


Jedným z podozrivých je i nemecký bývalý diplomat, ktorý pracoval v Európskej komisii v Bruseli. Potom pôsobil na misii EÚ v mnohých zahraničných krajinách. V roku 2017 ukončil diplomatickú kariéru a odišiel pracovať do lobistickej firmy. Tam mal podľa vyšetrovateľov spolupracovať s ďalším z dvoch podozrivých podporujúcich „čínske záujmy“.


Čínski diplomati a jeden z lobistov sú v podozrení, že „zdieľali súkromné a obchodné informácie s čínskym ministerstvom verejnej bezpečnosti od roku 2017“. Tretí podozrivý podľa vyšetrovateľov povedal, že je „pripravený s nimi spolupracovať“.


Nemecká prokuratúra odmietla poskytnúť podrobnejšie informácie o tomto prípade. Zatiaľ ešte nikoho neobvinila. Nemecké vyšetrujúce orgány urobili prehliadky v domoch a kanceláriách spojených s podozrivým prípadom. Vyšetrovanie podlieha pod nemeckú prokuratúru v troch spolkových štátoch. Berlín, Bavorsko a Bádensko-Württembersko. Akcie urobil v tejto veci i Interpol.


Pokiaľ sa nemeckej prokuratúre podarí obvinenia potvrdiť, bude to prvý prípad odhalenia čínskych špionážnych aktivít v Európe. V Nemecku sa počas rozvoja mobilných sietí 5G zintenzívnila verejná diskusia o čínskych špionážnych operáciách.


Diskutovalo sa o tom, či by sa nemal vylúčiť zo zoznamu možných prevádzkovateľov čínsky technologický gigant Huawei. Je verejne známe, že táto spoločnosť je blízka čínskej vláde. A jej zariadenia je možné použiť na špionáž v prospech Číny.


USA a jej Federálna komisia pre komunikáciu už pred časom vyhlásila spoločnosť Huawei a tiež ďalšiu čínsku spoločnosť ZTE za hrozbu pre americkú národnú bezpečnosť.


MIMORIADNE: Ukrajina začala trestné vyšetrovanie sledovania bývalej americkej veľvyslankyne
Ukrajinské ministerstvo vnútra oznámilo, že začína trestné vyšetrovanie možného nezákonného sledovania Marie Jovanovičovej, zatiaľ čo bola americkou veľvyslankyňou na Ukrajine. Čítať ďalej
16 | 01 | 2020