VIDEO: Po prvýkrát bol zmapovaný horiaci povrch neutrónovej hviezdy
15 | 12 | 2019 I Marek Molnár

NASA po prvýkrát zmapovala povrch neutrónovej hviezdy (vesmírny objekt, ktorý vznikne po výbuchu supernovy), pričom objavila jej „horúce miesta“, ktoré môžu dosiahnuť až 1 milión stupňov. Vďaka tomuto objavu sa vedci môžu opäť posunúť ďalej vo svojom výskume.


NASA pri pozorovaní použila röntgenový ďalekohľad na skúmanie neutronových hviezd (NICER), ktorý sa nachádza na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice. Vedci tým získali prvý povrchový graf špeciálnej rotujúcej neutrónovej hviezdy známej ako pulzar.

„Bezkonkurenčný NICER nám umožnil urobiť najpresnejšie a najspoľahlivejšie výpočty veľkosti pulzaru k dnešnému dňu s presnosťou väčšou ako 90 percent,“ uviedol Cole Miller, profesor astronómie na Marylandskej univerzite, v tlačovej správe vo štvrtok.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=177&v=zukBXehGHas&feature=emb_title

"Celý tím spolu s ďalekohľadom NICER významne prispel k výskumu, ktorý nie je možné testovať v našich laboratóriách," dodal profesor astronómie.

Neutrónové hviezdy sa tvoria po kolapse väčšej hviezdy, pričom rozdrvia ich vlastnú hmotu a stanú sa tým mimoriadne hustými.

Už viac ako rok sa špičková sonda NASA sústredila na pulzar s názvom J0030, ktorý sídli v odľahlej oblasti vzdialenej 1100 svetelných rokov od súhvezdia Rýb, ktoré je od Zeme vzdialených ďalších 300 svetelných rokov.

Pred zmapovaním J0030 mali vedci dojem, že na svojich póloch mali iba dve „horúce miesta“ (oblasti extrémneho tepla a žiarenia), ale vedci boli prekvapení, keď našli najmenej tri, pričom všetky boli zoskupené na južnej pologuli.

Ruská najnovšia riadená raketa Monolit je pripravená na testovanie
Vývoj vysoko presnej riadenej rakety "Monolit" pre ruské letecké kozmické sily sa blíži k záverečnej fáze a je pripravená na testy, uviedol najvyšší predstaviteľ ruského obranného priemyslu. Čítať ďalej
15 | 12 | 2019 | Marek Molnár