Satirická stránka o "novom Smere" by bola prijateľnou kampaňou, ak by sa k nej niekto prihlásil
09 | 12 | 2019 I SITA

Satirická webová stránka novysmer.sk o najsilnejšej vládnej strane by bola prijateľnou formu kampane, ak by bol známy jej zadávateľ. Uviedol to pre agentúru SITA politológ z Fakulty aplikovaných jazykov Ekonomickej univerzity v Bratislave Radoslav Štefančík. Dodal, že zadávateľ kampane by mal byť podľa platnej legislatívy identifikovateľný, v opačnom prípade ide o protiprávnu činnosť. K stránke sa zatiaľ nikto neprihlásil.


„Tento typ kampane je úplne bežnou súčasťou kampaňovania aj v západných demokraciách. Lenže tam býva zvykom, že sa pod autorstvo vždy niekto podpíše,“ povedal Štefančík. Ďalej politológ poznamenal, že podobné satirické obrazy či videá tu už boli a určite aj budú. „Spomínam si, keď napríklad mládežnícka organizácia ODM predstavovala kandidáta na prezidenta Ivana Gašparoviča ako gašparka,“ uviedol Štefančík.

Pokiaľ táto forma kampane nikoho neuráža, ale skutočne sa len posmieva, prípadne upozorňuje na nedostatky súperov, je to podľa politológa v poriadku. Horšie by podľa neho bolo, keby reklama podnecovala k nenávisti, prípadne urážala ľudskú dôstojnosť. „V oboch prípadoch však zatiaľ ide o prijateľnú formu kampane, hoci jej úroveň je vecou vkusu tak autora ako aj príjemcu,“ dodal Štefančík.

Webová stránka novysmer.sk je satirickou formou prezentácie Smeru-SD, kde sa vyskytuje aj video bývalého generálneho prokurátora Dobroslava Trnku a bývalého ministra financií Jána Počiatka. Počiatek na videu Mariana K. žiada od vtedajšieho generálneho krytie v kauze Tipos.

Naopak vládna strana Smer-SD zverejnila na youtube video s názvom bežný pracovný deň slovenskej opozície. Video zachytáva karikatúry lídrov opozičných strán, predsedu hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igora Matoviča, predsedu Kresťanskodemokratického hnutia (KDH) Alojza Hlinu či volebného lídra koalície Progresívne Slovensko (PS) / Spolu-občianska demokracia Michala Trubana. Video sa končí vetou: „Nepotrebujeme nebezpečnú zmenu“.