Odsúdený gangster opísal, ako zavraždili zápasníka z konkurenčnej skupiny
09 | 12 | 2019 I SITA

Výsluchom odsúdeného Igora Lavrinčíka pokračoval dnes pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici proces s odsúdeným Róbertom Lališom zvaným Kýbel a ďalšími šiestimi obžalovanými. Väčšina z nich sú údajní členovia gangu sýkorovcov. Na aktuálnom pojednávaní v banskobystrickom Ústave na výkon väzby boli prítomní iba Ivan Cupper, zvaný Vinco, Juraj Harvan a Alojz Kromka, prezývaný Čistič. Lališ hneď po prvom dni pojednávania požiadal o konanie v neprítomnosti, rovnako i jeho kamarát Martin Bihári.


Lavrinčík, ktorý si odpykáva trest 23 rokov, vypovedal k priebehu vraždy údajného šéfa konkurenčnej skupiny a zápasníka Maxima Malkartiho. Uviedol, že sýkorovci jeho pohyb monitorovali a na pokyn Lališa na neho zaútočilo určené komando. Ukradnuté vozidlo vraj viedol Peter Havasi a bol v ňom Róbert Lališ, Ivan Cupper a Lavrinčík. V aute podľa Lavrinčíka bola taška so samopalmi typu škorpión a kukly. Na Malkartiho mali strieľať všetci okrem vodiča, ale Lališovi sa zasekla zbraň. Preto na Malkartiho jazdiaceho v červenom mercedese strieľal iba Lavrinčík a Cupper.

Po streľbe, ktorá sa uskutočnila po tom, ako Malkarti zaparkoval vozidlom pri dome v Devínskej Novej Vsi, kde býval, komando odišlo do lesa blízko obce Vysoká pri Morave. Tam Havasi audi polial benzínom a zapálil. Malkarti podľahol zraneniam po prevoze do nemocnice. Útočníci sa do Bratislavy dostali na inom vozidle, ktoré prišlo na pokyn Lališa.

Sedmičke obžalovaných kladie prokurátor za vinu jedenásť skutkov. Ide o založenie a podporovanie zločineckej skupiny, trestné činy vraždy, nedovolené ozbrojovanie, všeobecné ohrozenie a ďalšie trestné činy. Okrem vraždy bossa východoslovenského podsvetia Róberta Holuba majú podľa prokurátora na svedomí aj vraždy predstaviteľov konkurenčných skupín Róberta Pála, Maxima Malkartiho, ale i vlastného člena Tibora Bugára a Jozefa Hamalu, kamaráta v Maďarsku odsúdeného Jozefa Roháča. Obžalovaní sú stíhaní aj za pokus o vraždu dvoch osôb z Ruska a za atentát v bratislavskom obchodnom stredisku v roku 2004. Cieľom výbuchu bola snaha zlikvidovať Iva R., ktorého považovali za vplyvného člena konkurenčnej bratislavskej skupiny takáčovcov.

Podľa obžaloby mali „sýkorky“ na dvoch miestach uložené zbrane, strelivo a výbušniny. Iba výbušnín bolo 85 kilogramov.

Pojednávanie sa koná za sprísnených bezpečnostných opatrení v banskobystrickom ústave na výkon väzby rovnako ako prvý proces s gangom. V ňom iný senát ŠTS poslal na doživotie do väzenia šéfa skupiny Róberta Lališa, jeho kamaráta Ivana Cuppera a Jozefa Roháča.

Ďalší sýkorovec Martin Bihári dostal 23 rokov. Alojzovi Kromkovi, prezývanému Čistič, trest neuložili, pretože už predtým za iné vraždy dostal doživotie. Obžalovaní sú aj sýkorovec Juraj Harvan z Bratislavy a príslušník košického podsvetia Ladislav Badó. Roháč, v Maďarsku odsúdený na doživotie, sa však na aktuálnom pojednávaní so sýkorovcami nezúčastňuje a súhlasil, že sa môže konať bez neho.

Proces s Lališom a ostatnými obžalovanými bude pokračovať na budúci rok výpoveďami ďalších svedkov, prezentáciou znaleckých posudkov a listinných dôkazov.