Počet obetí výbuchu v Prešove stúpa
07 | 12 | 2019 I SITA

Počet obetí výbuchu v Prešove stúpol na sedem. Uviedol to dnes po zasadnutí krízového štábu krajský riaditeľ Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove Ján Goliaš.


Prešovská nemocnica doteraz ošetrila v súvislosti s výbuchom 14 pacientov, z toho jedného príslušníka HaZZ. Dvaja pacienti sú hospitalizovaní na oddelení úrazovej chirurgie a matka s dieťaťom na oddelení pediatrie. Všetci sú mimo ohrozenia života.

Stavebné úpravy celého bytového domu z roku 2017 hasiči neodsúhlasili. Konštatovali, že došlo k porušeniu niektorých predpisov, a to mohlo podľa Goliaša spôsobiť pád schodiska. Z tohto dôvodu sa hasiči nemohli dostať dovnútra bytového domu a evakuovať ľudí.

Kiska nezaváhal a zneužil tragédiu v Prešove k predvolebnému kopancu Ficovi.
Vyzerá to tak, že niektorí ľudia nevedia odložiť politikárčenie ani v prípade takej tragédie, akou je výbuch v prešovskom paneláku. Vie o tom svoje aj Andrej Kiska. Ten nezmeškal chvíľu, aby deklaroval verejne svoj smútok a popri tom si mohol... Čítať ďalej
06 | 12 | 2019 | Gabriel Matta


Príčinu tragédie rieši vyšetrovací tím, no podľa Goliaša rozhodne súvisí s rekonštrukciou plynu. „Bolo tam možno prerazenie plynu vonku a následne sa ten plyn niekde hromadil. Väčšinou to ide stúpačkami,“ doplnil. Dodal, že bytovka je podľa neho odsúdená na zánik.

Požiar, ktorý vznikol v piatok 6. decembra po výbuchu plynu v bytovom dome na Mukačevskej ulici v Prešove, sa podarilo úplne uhasiť dnes ráno o siedmej hodine. Na mieste zasahovalo takmer 90 profesionálnych a 29 dobrovoľných hasičov s použitím 40 kusov hasičskej techniky.

„Zásah prebiehal celú noc, lokalizácia požiaru bola nahlásená veliteľom zásahu pred polnocou 6.12.2019, pred siedmou hodinou ráno ohlásil likvidáciu požiaru. Príčina jeho vzniku je v štádiu vyšetrovania,“ uvádza HaZZ v stanovisku. Na pomoc boli vyslaní aj psychológovia. V Prešove je vyhlásená mimoriadna situácia. Dnes o 8:00 zasadol v meste krízový štáb, ktorý rozhodne o ďalšom postupe.

Meteorológovia vydali výstrahu pred tvorbou poľadovice pre celé územie Slovenska
Výstraha pred poľadovicou platí dnes pre všetky kraje Slovenska do 12:00. Informuje o tom Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na svojej stránke. Čítať ďalej
07 | 12 | 2019 | SITA