Národný vlakový dopravca chce dať na opravy rušňov a ich agregátov vyše 26 miliónov eur
06 | 12 | 2019 I SITA

Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) plánuje vynaložiť na opravy rušňov radu 757 a ich hlavných agregátov 26,2 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Zákazku na dva roky s možnosťou opcie na predĺženie zmluvy o ďalšie dva roky zadala spoločnosti Železničné opravovne a strojárne Zvolen, a. s. (ŽOS Zvolen) cez rokovacie konanie so zverejnením. Jedinú ponuku predložila vybraná firma, vyplýva z výsledku tendra zverejneného vo Vestníku verejného obstarávania.


Predpokladaná hodnota zákazky, vyhlásenej v marci tohto roka, bola 26,2 milióna eur bez DPH. Súčasťou poskytovaných služieb je vykonávanie periodických hlavných opráv a pozáručných opráv hnacích koľajových vozidiel radu 757, ako aj opráv týchto rušňov po nehodových udalostiach a tiež opravy ich hlavných agregátov.

Národný vlakový osobný dopravca zároveň vyhlásil verejnú súťaž na opravy dvojkolesí osobných vozňov a hnacích koľajových vozidiel na štyri roky za predpokladanú cenu 20,94 milióna eur bez DPH. Zákazka je rozdelená na 25 častí s odhadovanou hodnotou od 52,8 tisíca eur do 4,49 milióna eur bez DPH.

Lehota na predkladanie a otváranie ponúk je 21. januára 2020, platiť musia minimálne do 31. mája budúceho roka. Uchádzači majú predložiť zoznam poskytnutých služieb rovnakého alebo podobného charakteru ako je predmet zákazky v predchádzajúcich troch rokoch do vyhlásenia verejného obstarávania, a to v minimálnej hodnote pre jednotlivé časti od 22 tisíc eur do 1,6 milióna eur bez DPH.

Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. vznikla ako samostatný osobný dopravca začiatkom roku 2005. Je jednou z troch nástupníckych spoločností bývalých jednotných železníc. Má základné imanie 212,44 milióna eur a jej jediným akcionárom je štát v zastúpení Ministerstva dopravy a výstavby SR. Spoločnosť vykonáva osobnú dopravu vo verejnom záujme na základe objednávky štátu a od decembra 2016 opäť prevádzkuje komerčné IC vlaky bez podpory štátu.