Odrezanie Ruska od platobnému systému SWIFT by znamenalo vyhlásenie vojny, prehlásil ruský premiér
05 | 12 | 2019 I Marek Molnár

Obmedzenie prístupu Ruska k medzinárodnému bankovému platobnému systému SWIFT by prakticky znamenalo vyhlásenie vojny, varoval ruský premiér Dmitrij Medvedev.


"To by bolo výslovne vyhlásením vojny, a napriek tomu sa o tom diskutovalo," vyhlásil ruský premiér Dmitrij Medvedev vo štvrtok v rozhovore s novinármi. Premiér dodal, že to je jeden z dôvodov, prečo vláda hľadá spôsoby, ako chrániť ruskú časť internetu.

Globálny medzibankový systém SWIFT umožňuje cezhraničné platby medzi 11 000 finančnými inštitúciami vo viac ako 200 krajinách na celom svete. Prvé výzvy na odpojenie ruských bánk od siete sa objavili v roku 2014, ako reakcia na údajnú úlohu Moskvy v konflikte na Ukrajine.

Túto myšlienku minulý rok opäť priniesol vyslanec Washingtonu Kurt Volker. V rozhovore pre Voice of America Volker uviedol, že takáto „jadrová alternatíva“ je stále na stole, ale „náklady by sa dotkli každého, kto je toho súčasťou“.

V dôsledku možnej hrozby prerušenia systému od SWIFT Rusko začalo pracovať na alternatíve - domácej finančnej sieti s názvom SPFS.

Systém pracuje na rovnakých štandardoch ako SWIFT a už sa používa na domácom trhu. Je nastavený na prepojenie s čínskym cezhraničným medzibankovým platobným systémom CIPS a budúcim platobným mechanizmom Indie. Ruský platobný systém bude tiež spolupracovať s iránskym SEPAM, keďže iránske banky od minulého roka po obnovení sankcií USA nemajú prístup k SWIFT-u.

Pokiaľ Ukrajina nezruší kontroverzný jazykový zákon, Maďarsko bude aj naďalej brániť jej vstupu do NATO
Maďarsko naznačilo, že nepodporí snahu Ukrajiny o členstvo v NATO, kým Kyjev nezruší zákon, ktorý ustanovuje jazykové obmedzenia na Maďarov a iné menšiny žijúce v tejto krajine. Čítať ďalej
05 | 12 | 2019 | Marek Molnár