Čaputová "vykúka" nenápadne vzadu, Zeman suverénne v prvom rade! Takto vyzerá jedna z 28 "najmocnejších" v Európe?
04 | 12 | 2019 I Magda Danková

Prezidentka Čaputová je jedna z 28 najvplyvnejších politikov v Európe. Aj takéto titulky v posledných dňoch píšu slovenské médiá. Odvolávajú sa na rebríček najvplyvnejších ľudí v spoločnosti, ktorý každoročne zostavuje portál Politico. Realita však vyzerá inak.


„Progresívcom zo strednej a východnej Európy ponúka Zuzana Čaputová nádej, že budúcnosť môže byť aj iná,“ píše vplyvný portál o slovenskej prezidentke.



Podľa servera Politico ponúka Čaputová pre progresívcov v strednej a východnej Európe nádej, že možná je aj iná budúcnosť. Server ju označuje za eurofilku a liberálku v regióne sužovanom plazivým autoritárstvom a protikorupčnú bojovníčku v krajine otrávenej správami o špinavostiach.

Aj keď je prezidentská funkcia na Slovensku zväčša ceremoniálna, Čaputovej sa ju už podarilo využiť ako platformu na zmenu politického diskurzu na témy ako je korupcia, životné prostredie a práva LGBTQ komunity, všíma si server Politico, ktorý každoročne zostavuje rebríček osôb utvárajúcich európsku politiku. Informuje denník Pravda.

Realita však vyzerá inak. Svedčí o tom aj oficiálna fotografia zo summitu NATO v Londýne. Kým v prvom rade sa vyníma britská kráľovná Alžbeta, americký prezident Donald Trump, či turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan, slovenská hlava štátu stojí pokorne úplne vzadu a nesmelo "vykúka" spoza gréckeho premiéra Kyriakosa Mitsotakisa.

Človeku až nevdojak napadá povestné porekadlo zo sveta diplomacie: "Buď to sedíš pri stole, alebo si súčasťou menu!"