"Tému platov v Zbore väzenskej a justičnej stráže otvoria po novom roku. Minister chce, aby bol jeho rezort konkurencieschopný", tvrdí Gál
01 | 12 | 2019 I TASR

 O téme zvyšovania miezd príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže sa bude hovoriť aj po novom roku. Pre agentúru SITA to uviedol minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd). Šéf ministerstva iba nedávno avizoval, že potrebuje viac financií na zvyšovanie platov, pretože v opačnom prípade hrozí, že dozorcovia budú odchádzať do polície či armády. Práve policajtom a vojakom sa zvýšia základné platy. Gál hovorí o tom, že pôjde o rozdiel v stovkách eur.


„My už nestíhame napríklad vojakom. Prišlo k navýšeniu platov aj u policajtov. My, keď chceme, aby zbor väzenskej a justičnej stráže fungoval, aby z neho neodchádzali ľudia alebo aby sa mohli robiť výberové konania, potrebujeme viac zdrojov," povedal Gál. Minister pôvodne avizoval, že rokovania s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD) a najmä ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer-SD) odštartujú ešte tento rok. Napokon však tému zrejme otvoria až v roku 2020.

Zvýšila sa mierne aj suma, ktorú žiada Gál na primerané zvyšovanie miezd v ZVJS. „Osem až desať miliónov eur potrebujeme na to, aby sme mohli byť konkurencieschopní. Tieto veci sa v súčasnosti nebudú riešiť v rozpočte na budúci rok, ale hneď na začiatku nového kalendárneho roka o tom budeme rokovať," dodal minister. Rezort spravodlivosti by potreboval viac peňazí aj na iné záležitosti, ako napríklad na budovy či infraštruktúru.

V porovnaní s inými bezpečnostnými zbormi sú dozorcovia platovo pomerne vyrovnaní. Mesačne v priemere zarobí príslušník ZVJS približne 1 500 eur v hrubom. Porovnateľné sumy však vytvárajú predovšetkým vyššie počty ľudí v ostatných odvetviach. Základné mzdy dozorcov sú v realite o niekoľko desiatok eur nižšie ako v prípade ich kolegov v polícii a armáde.