Hlavné mesto ešte nevie dátum spustenia premávky električiek v Karlovej Vsi
01 | 12 | 2019 I TASR

 Bratislavský magistrát ešte nevie stanoviť presný dátum, kedy opäť spustia električky mestskej hromadnej dopravy (MHD) na zrekonštruovanom úseku električkovej trate v bratislavskej mestskej časti Karlova Ves. Úsek trati od Molecovej po obratisko momentálne testujú. Pôvodný termín ukončenia stanovili na 27. septembra, ale hlavné mesto viackrát posunulo dátum ukončenia. Agentúru SITA o tom informoval hovorca Bratislavy Peter Bubla.


Podľa magistrátu skúšky na zmodernizovanej trati dopadli dobre. „Protokol zo skúšky ešte nemáme. Ale zatiaľ skúšky prebiehajú dobre, trakčné vedenie nevykazovalo žiadne nedostatky. Ďalšie skúšky budú na budúci týždeň.

Čo sa týka ostrej prevádzky, zatiaľ nevieme presne určiť, kedy začnú električky jazdiť po zmodernizovanom úseku trate až po obratisko v Karlovej Vsi. V prípade kladného výsledku technicko-bezpečnostných testov urobíme maximum, aby boli potrebné doklady okamžite odovzdané stavebnému úradu a ten mohol vydať rozhodnutie o predčasnom užívaní stavby,“ povedal Bubla.

Meškanie prvej etapy bratislavskej Dúbravsko-Karloveskej radiály od Molecovej po obratisko v Karlovej Vsi vzniklo po odkopaní celého koľajového spodku radiály, kde našli nové inžinierske siete, ktorých správcovia neboli známi. Agentúru SITA o tom informoval ešte v auguste bratislavský magistrát. Tieto problémy sa vyskytli na celom úseku od Jurigovho námestia po obratisko Karlova Ves, pričom museli preprojektovať napríklad odvodnenie trate. Inžinierske siete našli v inej hĺbke, v akej ich očakávali.

Ukončenie druhej etapy modernizácie, teda po Hanulovu ulicu v Dúbravke, by však malo byť podľa pôvodného plánu, teda 20. decembra 2019. Práce na obnove električkovej trate budú pokračovať aj v roku 2020, keď predpokladajú aj kompletné dokončenie modernizácie Karlovesko-Dúbravskej radiály. V pláne v roku 2020 sú ešte dve etapy, prvou je koľajový triangel pri tuleni a druhou je úsek tunel - Jurigovo námestie, v rámci ktorého vybudujú aj prestupný terminál na Molecovej ulici. Poslednú, a najväčšiu etapu chcú realizovať od mája do septembra 2020.