Juliana Assangea pomaly mažú zo zoznamu živých (Dmitrij Sedov)
30 | 11 | 2019 I Preklad: Redakcia HD

Komentár Dmitrija Sedova (Fond strategickej kultúry)


Štátna vražda v priamom prenose


Spolu 60 britských a zahraničných lekárov  vyjadrilo 25. novembra v otvorenom liste britskej ministerke vnútra Priti Patelovej svoje obavy o zdravotný stav zakladateľa WikiLeaks Juliana Assangea. Podľa nich sa nemusí dožiť pojednávania vo februári 2020. Na ňom sa má rozhodnúť o jeho vydaní do USA. Assange je uväznený v prísne stráženom väzení v Belmarsh. Jeho stav je údajne alarmujúci. Lekári požadujú, aby bol prevezený do Fakultnej nemocnice v Londýne.


Ak sa neodkladný prevoz neuskutoční, obávame sa, že Julian Assange zomrie vo väzení. Situácia je veľmi vážna. Nemožno strácať čas,“ hovorí list. Postoj lekárov je založený na správach svedkov, ktorí sa zúčastnili pojednávania s Assangeom na súde Westminster Magistrates' Court v októbri. Tvrdia, že Assange vyzeral ako obeť mučenia.


Novinár BBC Richard Galpin, ktorý sa zúčastnil pojednávania, označil Assangea za zlomeného. Podľa neho si nepamätal ani dátum svojho narodenia.


Zhoduje sa to so závermi osobitného spravodajcu OSN pre mučenie Nilsa Meltzera. Ten navštívil Assangeho vo väzení. V správe uviedol, že väzeň čelí smrti. „Vyslovil som kategorické požiadavky na zdravotnú starostlivosť. Napriek závažnosti porušenia neprijala vláda žiadne kroky. Nevykonala žiadne vyšetrovanie. Neurobila nápravu porušení medzinárodného práva," uviedol Meltzer.


Assange si v súčasnosti odpykáva 50 týždňov väzenia za „nedodržanie pravidiel záruky“. Aby sa vyhol zatknutiu, skryl sa pred časom na veľvyslanectve Ekvádoru. Po siedmych rokoch, keď sa v Ekvádore dostal k moci prezident Lenin Moreno, bol ale vydaný britským úradom. Po prepustení z väzenia bude deportovaný do USA. Tam by mal čeliť obvineniu zo špionáže za zverejňovanie amerických tajných vojenských a diplomatických dokumentov na webovej stránke WikiLeaks.


Lekári, ktorí podpísali sťažnosť, uvádzajú, že je ich profesionálnou povinnosťou upozorniť na podozrenie z mučenia. Jedna z nich, Austrálčanka a krajanka Assangea Margaret Beavis, hovorí: „Som veľmi sklamaná. Naša vláda neposkytla potrebnú ochranu a starostlivosť svojmu občanovi. Je izolovaný 23 hodín denne. Takto zaobchádzajú s teroristami“.


Britský lekár Marco Chiesa zdôrazňuje, že ak Assange zomrie vo väzení kvôli odmietnutiu liečby, bude to „štátna vražda“. Chiesa neverí, že Londýn zmení svoj postoj kvôli tlaku verejnosti. Až do februára 2020 bude podľa neho vo väzení. Hoci úplne vyčerpaný.


List od 60 lekárov nie je prvou požiadavkou na zmiernenie osudu Assangea. V máji 2019 pracovná skupina OSN pre svojvoľné zadržiavanie vyjadrila znepokojenie nad neprimeraným trestom. Keďže porušovanie pravidiel ručenia je len menším priestupkom. Londýn neodpovedal.


Trest Assangea pritom skončil 22. septembra. Súd ho ale kvôli „osobitým dôvodom“ neprepustil. Úrady sa obávajú, že by sa mohol skryť. Preto ho plánujú držať až do februára. Väznenie pokračuje bez náležitého právneho odôvodnenia. Pritom sa nejedná o zaostalú africkú krajinu. Ale o hrdú „westminsterskú demokraciu“Veľkej Británie.


Medzitým prišli správy zo Štokholmu, kde bol Assange obvinený zo znásilnenia dvoch žien. Prokurátori uviedli, že „ubehlo veľa času“. V skutočnosti si údajné obete, ktoré vraj boli „v hlbokom spánku“, nevedia spomenúť, či ich Assange znásilnil či nie.


Takže. Človek, ktorý pred desiatimi rokmi zverejnil odhaľujúce materiály o americkej agresii v Iraku, je najprv švédskymi úradmi stíhaný pre údajné znásilnenie. V prípade, ktorý nesie jasný rukopis americkej spravodajskej služby CIA. Následne uteká zo Štokholmu do Londýna. Tam bol nútený skrývať sa sedem rokov na Ekvádorskom veľvyslanectve. Nakoniec skončí pre malicherné dôvody v britskom väzení pre obzvlášť nebezpečných zločincov. Ak sa predsa len dostane z Londýna živý, čaká ho v USA „najspravodlivejší súd na svete“. A elektrické kreslo.


Tragické na prípade „Assange“ je, že ním uverejnené dokumenty sú pravdivé. Za čo mu podľa „vládcov verejnej mienky“ Západu patrí spravodlivý trest pomalej smrti.