Assange je „zlomyseľne“ psychologicky mučený, píše sa v správe OSN
02 | 06 | 2019 I Imrich Kovačič

Zadržiavaný spoluzakladateľ WikiLeaks, Julian Assange javí jasné známky ponižujúceho a neľudského zaobchádzania, ktoré len pridávajú na jeho zhoršujúcom sa zdravotnom stave. Informuje vo svojom vyhlásení osobitný spravodajca OSN pre mučenie Nils Melzer.


Assange javí „všetky príznaky typické pre osobu, ktorá bola vystavená dlhotrvajúcemu psychologickému mučeniu,“ povedal novinársky špecialista na túto tému, Afshin Rattansi. Potvrdzuje to aj domnienky okolo jeho zhoršujúceho sa fyzického stavu, spôsobeného nedostatkom primeranej zdravotnej starostlivosti počas niekoľkých uplynulých rokov, dodal.


Melzer v správe uvádza, že vychádza zo svojich dve desaťročia trvajúcich skúseností so zajatcami a politickými väzňami, a to aj v náväznosti na použitie „vedeckých“ metód OSN pri posúdení zdravotného a psychického stavu Assangea. Prípad novinára ho však stále „šokuje“.


Osamotený jedinec bol izolovaný a systematicky prenasledovaný niekoľkými “demokratickými” štátmi až do momentu, kým ho nezlomili.


Začiatkom tohto mesiaca britský súd odsúdil spoluzakladateľa WikiLeaks na takmer rok väzenia za porušenie kaucie z roku 2012. Súdy teraz rozhodujú o tom, či vydať Assangea do USA, kde je obvinený až zo 17 prípadov porušenia zákona o špionáži. Ak sa preukáže jeho vina, môže skončiť až na 175 rokov vo väzení.


Rovnako Švédsko v máji znovu otvorilo proti Assangeovi vyšetrovanie obvinení zo znásilnenia, ktoré stále popiera. Vyšetrovanie bolo však už v roku 2017 zastavené.


Stránka WikiLeaks varovala, že zdravie novinára sa „výrazne zhoršilo“ počas siedmich rokov, ktoré strávil na Ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne. Výrazne sa však zhoršilo až v apríli po jeho uväznení. Podľa WikiLeaks ho nedávno presťahovali do „nemocničného krídla.“