Merkelová navštívi v decembri koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau
29 | 11 | 2019 I TASR

Nemecká kancelárka Angela Merkelová navštívi budúci piatok 6. decembra nacistický koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau pri príležitosti nadchádzajúceho 75. výročia jeho oslobodenia. Informovala o tom zastupujúca hovorkyňa Ulrike Demmerová, píše agentúra AFP.


Do Poľska pozvala Merkelovú na podujatie, na ktorom sa zúčastní aj poľský premiér Mateusz Morawiecki, nadácia Auschwitz-Birkenau Foundation pri príležitosti desiateho výročia jej založenia. Nemecko má tejto nadácii venovať 60 miliónov eur.

Merkelová bude po kancelárovi Helmutovi Schmidtovi a Helmutovi Kohlovi treťou osobou v tejto funkcii, ktorá navštívi tento vyhladzovací tábor. Merkelová si uctí obete minútou ticha pri takzvanom čiernom múre, kde vojaci Tretej ríše vykonávali popravy väzňov. Následne bude mať prejav v časti tábora Birkenau, kde nacisti v plynových komorách masovo vyvražďovali židovské obyvateľstvo. Merkelová položí na pamiatku obetí aj veniec.

Počas druhej svetovej vojny zahynul v táborovom komplexe Auschwitz-Birkenau približne jeden milión Židov. Viac ako 100.000 ďalších obetí tvorili Poliaci, Rómovia, sovietski väzni a protifašistickí bojovníci.

Tábor oslobodili sovietski vojaci 27. januára 1945.

Na Cypre odhalili izraelskú dodávku, ktorá sa vie nahekovať do vášho mobilu! (VIDEO)
Cyperská polícia rieši prípad „špionážnej dodávky“ umiestnenej na ostrove, ktorú vlastní izraelská monitorovacia spoločnosť a ktorá je schopná preniknúť do akéhokoľvek smartfónu vo vzdialenosti jedeného kilometra. Čítať ďalej
29 | 11 | 2019 | Marek Molnár