Vláda reagovala na kauzu Kočnerova Threema, schválila zmeny v justícii
28 | 11 | 2019 I Imrich Kovačič / SITA
Vláda SR odobrila legislatívne zmeny v justícii, ktoré reagujú na rozsiahle podozrenia, ktoré vyplynuli z komunikácie Mariana K. cez aplikáciu Threema.

Najväčšou novinkou je rozšírenie dôvodov na pozastavenie výkonu funkcie sudcu a pritom sa zmeny dotknú aj Súdnej rady SR, ktorá bude v prípade súhlasu Národnej rady SR hlasovať o všetkom verejne. Legislatíva bude ešte dnes predložená do parlamentu.

Návrh na pozastavenie výkonu funkcie bude môcť podať minister spravodlivosti, predseda súdnej rady, alebo predseda Najvyššieho súdu SR. O ich návrhu bude rozhodovať súdna rada.


Opozícia má dostatok podpisov na mimoriadnu schôdzu pre presunuté zákony
Opozícia má dostatok podpisov na iniciovanie mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR pre odsunutie viacerých návrhov zákonov. Informoval o tom poslanec Karol Galek (SaS) na spoločnej tlačovej konferencii predstaviteľov opozície. Vyzbieraných majú... Čítať ďalej
27 | 11 | 2019 | TASR

V súvislosti s prípadom je disciplinárne stíhaná napríklad bývalá štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská či sudca Vladimír Sklenka. Prípad preveruje aj polícia a tiež Súdna rada SR, ktorá tento týždeň informovala, že podozriví sudcovia si s Marianom K. vymenili tisíce správ. Ministerstvo spravodlivosti okrem rozhodnutí Moniky Jankovskej preveruje aj sudkyňu Zuzanu Maruniakovú, ktorá rozhodovala v civilnom procese o jednej z miliónových zmeniek televízie Markíza.


Pod drobnohľadom sú tiež spisy košického sudcu Adriána Pažúra a aj spomínaného Vladimíra Sklenku. Po zverejnení informácií o komunikácii už odstúpil predseda Okresného súdu Bratislava III. David Lindtner či sudkyňa Miriam Repáková.