Mimovládky pripravujú správu o slobode tlače v Maďarsku
28 | 11 | 2019 I redakcia

Správa sa uverejní a zašle všetkým príslušným orgánom EÚ. Situáciu v oblasti slobody tlače v Maďarsku skúma skupina európskych expertov siedmich medzinárodných novinárskych organizácií. Počas nadchádzajúcich troch dní odborníci mapujú rozsah mimovládnych médií - píše Euronews.


Podľa odborníkov je kontrola nad médiami strategickou otázkou pre vládu Orbánu, čo ľuďom sťažuje prístup k spoločensky relevantným informáciám. Podľa Scotta Griffena, zástupcu riaditeľa Medzinárodného tlačového ústavu , nejde o názor, ale o štatisticky dokázanú skutočnosť.

Cirkus v maďarskom parlamente: Orbánovi na protest "ukradli" stoličku!
Opozičný poslanci maďarského parlamentu rokovali na protest proti návrhu koalície sprísniť rokovací poriadok. Poslanci trávili celú noc zo stredy na štvrtok v parlamente. Na protest proti návrhu sa počas rokovania poslanec Jobbiku sa Péter Jakab... Čítať ďalej
22 | 11 | 2019 | redakcia


Jedným z najväčších problémov je, že vláda používa štátom podporované reklamy. Používajú ich vládne orgány na propagovanie blízkych médií a nezávislé médiá sú od tohto zdroja oddelené. Toto je jeden zo spôsobov, ako „vyhladovať“ nezávislú tlač, a niekedy to dokonca vedie až k vytlačeniu konkrétneho média z trhu.

Podľa Orbána v Maďarsku existuje sloboda tlače, ale na Západe iba v obmedzenej miere. Expertná skupina sa stretne s medzinárodným hovorcom vlády Zoltánom Kovácsom a starostom Budapešti Gergelyom Karácsonyom . Správa sa uverejní a zašle všetkým príslušným orgánom EÚ.

Rada Európy vyzvala maďarské orgány, aby rešpektovali slobodnú tlač.

Podľa mimovládnej organizácie sa situácia v posledných rokoch zhoršila, Maďarsko na zozname skončilo na 87. mieste, kým v roku 2010 obsadilo 23. priečku. Podľa správy sa v uplynulých rokoch vlastnícke práva médií dostali do rúk oligarchov blízkych premiérovi Viktorovi Orbánovi.

Radičová: Slovensku hrozí "orbánovská demokracia," otvára sa priestor pre ĽSNS alebo Vlasť - Fico nemá opozíciu!
Bývalá premiérka Iveta Radičová rozhovor pre aktuality.sk poskytla až po dlhšom prehováraní. Radičová vraj nechce "vstupovať do arény plnej Harabinov, Kotlebov, Ficov, Glváčov." Expremiérka si však neodpustila podotknúť, že žijeme v "ukradnutom,... Čítať ďalej
24 | 11 | 2019 | Magda Danková