Počas nepokojov v Iráne bolo zatknutých 8 ľudí spojených so CIA, tvrdí oficiálna iránska spravodajská agentúra
27 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Najmenej osem osôb, ktoré sú spojené s Ústrednou spravodajskou službou USA (CIA), bolo zatknutých v Iráne počas protestov proti zvyšovaniu cien pohonných hmôt, informovala o tom oficiálna štátna spravodajská agentúra IRNA.


Zadržaní „absolvovali školenie financované CIA v rôznych krajinách pod zámienkou, že sa stanú miestnymi novinármi,“ uviedla iránska spravodajská služba.

Šesť z nich bolo údajne zatknutých pri pouličných nepokojoch pri „vykonávaní príkazov CIA“, zatiaľ čo dvaja ďalší boli zadržaní, keď sa snažili „zasielať informácie do zahraničia“.

Všetci dostali príkaz zúčastňovať sa na protestoch a pripravovať správy. „Hlavne vytvárať videá,“ dodala spravodajská agentúra. Najvyšší vodca Iránu Ali Khamenei predtým obvinil protesty z „vážneho, rozsiahleho a veľmi nebezpečného sprisahania“ zo strany USA, aby nastavali v Iráne chaos.

"Západní politici a médiá sa pokúsili prevziať miestne správy v nádeji, že vďaka ich publikáciám môže vzniknúť ,revolúcia, avšak situácia sa za posledné dni do značnej miery upokojila," prehlásil Khamenei v stredajšom vyhlásení.

Pri pokračujúcich protivládnych protestoch v Bagdade zastrelili dvoch ľudí
Najmenej dvaja demonštranti prišli v stredu o život počas zrážok s bezpečnostnými silami v irackom hlavnom meste Bagdad v rámci pokračujúcich celoštátnych protivládnych demonštrácií. S odvolaním sa na zdravotníkov a bezpečnostné zdroje o tom... Čítať ďalej
27 | 11 | 2019 | TASR