Ak prezidentka podá moratórium na ÚS, nepochopila politickú realitu,tvrdí R.Fico
26 | 11 | 2019 I Imrich Kovačič / TASR
Ak prezidentka Zuzana Čaputová napadne predĺženie moratória na prieskumy na Ústavnom súde (ÚS) SR, bude to nepochopenie politickej reality. Pred novinármi to v utorok vyhlásil predseda koaličného Smeru-SD Robert Fico s tým, že prelomenie veta prezidentky schválilo 80 poslancov.

"Pani prezidentka má samozrejme oprávnenie sa obrátiť na ústavný súd, ale to je nepochopenie politickej reality," povedal Fico s tým, že návrh považuje za správny aj vzhľadom na posledné prieskumy verejnej mienky. Ak sa prezidentka obráti na ÚS, je to podľa Fica jasná opozičná politika.

"Tieto návrhy zákonov, ktoré boli predložené, boli predložené poslancami NR SR, boli to poslanecké návrhy. Nikdy som neodmietal, ani nebudem odmietať iné názory. Realita je taká, že zákon prešiel v prvom aj druhom čítaní, prešiel vetom prezidentky, získal 80 hlasov," odpovedal Fico na otázku, čo by odkázal premiérovi Petrovi Pellegrinimu (Smer-SD) či ministrovi zahraničných vecí Miroslavovi Lajčákovi (nominant Smeru-SD), ktorí predĺženie moratória kritizovali.

Najnovší prieskum: Víťazom stále SMER-SD. PS/Spolu a KIska takmer zhodne po 12,5%
Ak by sa voľby do Národnej rady SR konali v novembri 2019, vyhral by ich Smer-SD so ziskom 18,4 percenta. Na druhom mieste by skončila strana Za ľudí, ktorú by volilo 12,5 percenta respondentov, nasledovaná koalíciou PS-Spolu, ktorej by dalo hlas... Čítať ďalej
26 | 11 | 2019 | Imrich Kovačič / TASR


Poslanec Ľubomír Vážny (Smer-SD) uviedol, že volebné prieskumy sa zneužívajú na ovplyvňovanie volebných výsledkov. Dôvody, prečo návrh prešiel aj napriek pripomienkam premiéra, nechcel komentovať. Na otázku, či má premiér v strane také malé slovo, odpovedal, že opak je pravdou a premiér má veľké slovo.

"Treba to vyskúšať a uvidíme, či občania budú mať dostatok času rozhodnúť sa ísť voliť tak, ako im to svedomie a rozum káže a nie tak, ako im to kážu médiá," skonštatovala v reakcii na opätovné schválenie predĺženia moratória poslankyňa Eva Antošová (SNS). Tvrdí, že médiá zvyknú podsúvať nepravdivé informácie a potom občania volia na základe zmanipulovaných a nereálnych informácií.

Most-Híd podľa predsedu poslaneckého klubu Tibora Bastrnáka hlasoval za pripomienky prezidentky. "Nakoľko jej to neprešlo, tak sme hlasovali proti zákonu. Aj minule sme to takto urobili, koaličných partnerov sme aj vtedy informovali, že podľa nás nie je dobrý nápad moratórium predlžovať," uviedol pre TASR. Skonštatoval, že je teraz na prezidentke, či dá návrh na ústavný súd, tak ako to avizovala. To, či je návrh protiústavný, však zatiaľ nechcel Bastrnák komentovať, treba podľa neho počkať na prípadné rozhodnutie ústavného súdu.

EXKLUZÍVNY VOLEBNÝ PRIESKUM: SMER víťazom, SaS pod čiarou
08 | 11 | 2019