Ruská vojenská loď „Marshal Ustinov“ priplávala do Kapského mesta na prvé spoločné cvičenie s čínskymi a juhoafrickými námorníkmi
25 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Raketový krížnik „Marshal Ustinov“ ruského námorníctva v nedeľu dorazil do jedného z najjužnejších prístavov na svete, do juhoafrického Kapského mesta. Krížnik sa zúčastní na spoločnom cvičení, na ktorom sa okrem iného zúčastní aj Čína.


Plavba krížniku a dvoch podporných lodí trvala takmer päť mesiacov a preplávali až 25 500 námorných míľ (47 200 km) od svojej domovskej základne v Severomorsku. Zastavili sa v Alžírsku, Egypte, Turecku, Grécku, na Cypre, na Kapverdoch a Rovníkovej Guinei.

Námorníctvo ľudovej oslobodzovacej armády (PLAN) v Číne poslallo na spoločné cvičenie vojenskú loď Weifang typu 054A a juhoafrické námorníctvo zasa vojenskú loď Amatola triedy Valor. Prvé cvičenie, ktorého sa zúčastnili tieto tri krajiny, je naplánované na začiatok pondelka a má trvať až do začiatku decembra.

Pri havárií lietadla v obytnej oblasti v blízkosti letiska Goma zomrelo 24 ľudí (VIDEO)
V nedeľu krátko po vzlete havarovalo malé lietadlo s 18 ľuďmi na palube, ktoré vzlietalo z blízkosti obytnej oblasti letiska Goma v Konžskej demokratickej republike. Čítať ďalej
24 | 11 | 2019 | Marek Molnár