Radičová: Slovensku hrozí "orbánovská demokracia," otvára sa priestor pre ĽSNS alebo Vlasť - Fico nemá opozíciu!
24 | 11 | 2019 I Magda Danková

Bývalá premiérka Iveta Radičová rozhovor pre aktuality.sk poskytla až po dlhšom prehováraní. Radičová vraj nechce "vstupovať do arény plnej Harabinov, Kotlebov, Ficov, Glváčov." Expremiérka si však neodpustila podotknúť, že žijeme v "ukradnutom, sprivatizovanom" štáte. Tento fakt vraj pomáha antisystémovým stranám dostať sa k moci demokratickými prostriedkami.


Podľa Radičovej to ale nie je chyby demokracie resp. jej systému ako takého. Expremiérka za tým vidí chyby konkrétnych ľudí. "Žijeme zásadnú zmenu a neviem, či dostatočne reflektujeme akú zásadnú. To nie je len zmena z dôvodu úplne inej geopolitiky a rozloženia siločiar vo svete. Je to zmena, ktorú prináša primárne vplyv globalizácie spolu s digitalizáciou spoločnosti." Tvrdí Radičová.

Sulík: Radičová o stretnutiach s Kočnerom vedela - "Ja som ich rozoštval," tvrdí Kočner!
Včerajšia uniknutá nahrávka Mariana Kočnera otvorila priestor ďalším špekuláciám o nekalých väzbách medzi politikou, mafiou a biznisom. Kočner v nej tvrdí, že to bol on, kto rozoštval vtedajšieho predsedu parlamentu Richarda Sulíka a bývalú... Čítať ďalej
19 | 11 | 2019 | Attila Molnár


Napriek globalizácii však postavenie vládnucej strany Smer nie je nijako zvlášť ohrozené. Podľa expremiérky za to môže Robert Fico vďačiť viacerým dôvodom;

"Prvý faktor, Smer-SD, najmä osobou pána Roberta Fica, oslovuje opakovane svojich voličov. On neoslovuje tých ostatých, on je presne zameraný na záujmy a potreby svojej voličskej základne. Robí to dlhodobo a robí to úplne cielene. Kombinuje dve veci.

Prvú, dôchodcovia teraz zažijú pomerne významné zvýšenie dôchodkov, rodiny s deťmi príspevok 100 eur, ale oni ich reálne zažijú. A robí druhú vec, rozmazáva vinu. Presúva vinu na iných. Dobrý príklad je ostatná téma okolo podpredsedu parlamentu pána Glváča." Dodáva.

Ex-minister Miškov: Kočner slúžil Sulíkovi ako hlavný „kádrovák“! Sulík odpovedá
25 | 10 | 2019 | René Skalný


Konkrétneho lídra opozície voči Ficovej vláde si však Radičová netrúfa pomenovať. Priznáva akurát, že existujú politici, ktorí sa dokážu dobre "chytiť" spoločenských tém, ktoré v súčastnosti udávajú bubliny na sociálnych sieťach;

"Určite sa Matovič spája s témou odhaľovania korupčných škandálov. Určite sa pani Blahová spájala so sociálnymi témami. Ale nie väčšinovo. Pre vybranú časť populácie, ktorá tie témy sleduje alebo ju ešte zaujímajú." Hovorí Radičová.

Na otázku spoločnej vlády Kotlebu s Harabinom, ktorým prieskumy za určitých okolností pripúšťajú víťazstvo vo voľbách, expremiérka odpovedá tak trochu vyhýbavo:

Harabin, SMER, SNS ako zmena? (Slavěna Vorobelová)
Po tom, čo v poslednej dobe predvádza Štefan Harabin sa nemožno čudovať, že sa mu príliš nedarí osloviť voličov. Čítať ďalej
21 | 11 | 2019 | Slavěna Vorobelová


"Keď sa vám podarí urobiť tvrdenie založené na vete: “Kočner rovná sa zlyhanie demokracie rovná sa zlyhanie prodemokratických politických strán”, potom otvárate priestor politickým subjektom, ktoré sa hlásia k autoritatívnejšiemu typu režimu, sľubujú urobenie poriadku, nápravu zlyhania liberálnej demokracie.

Napokon, niektorý z politikov, nemusím ani menovať, urobil rovná sa medzi fašizmom a liberalizmom.

Ak prijmete toto tvrdenie, tak potom otvárate priestor pre voličskú základňu strán ako je Ľudová strana Naše Slovensko alebo strana Vlasť, ktoré využívajú všetky prostriedky a nástroje demokracie, ktoré tu sú, slobodné voľby, slobodu prejavu, ale zároveň sú tvrdými kritikmi demokracie ako systému a režimu." Uzatvára Iveta Radičová s tým, že sa určite nechystá vrátiť do politiky.

Spojenectvo Kotlebu s Harabinom sa nekoná: Kotleba je po dnešku nepísaným lídrom "národných" síl!
Strany ĽSNS Mariana Kotlebu a Vlasť Štefana Harabina nepôjdu do parlamentných volieb 2020 na spoločnej kandidátke. Oznámil to vo štvrtok Harabin v tlačovej správe. Avizované stretnutie oboch politikov zrejme spolupráci nepomohlo. Ale bo to bola od... Čítať ďalej
14 | 11 | 2019 | Magda Danková