Orbán prejavil na Devíne veľkú úctu Slovákom: Strednú Európu vraj čakajú ťažké časy!
19 | 11 | 2019 I redakcia

„Čelíme zložitej skúške, pretože v západoeurópskych ekonomikách sú predpovede pre chladnejšie, zamračené časy,“ uviedol v nedeľnom vyhlásení premiér Viktor Orbán na bratislavskom Devíne. Píše maďarská tlačová agentúra MTI.


Viktor Orbán sa zúčastnil pietnej spomienky spolu so slovenskými, českými premiérmi a poľským ministrom zahraničných vecí na pamiatku zmeny československého režimu.

"Modlíme sa za pozostalé rodiny" - Viktor Orbán vyjadril Slovensku sústrasť v súvislosti s nehodou autobusu
Maďarský predseda vlády Viktor Orbán v liste vyjadril sústrasť slovenskému premiérovi Petrovi Pellegrinimu v súvislosti so stredajšou tragickou dopravnou nehodou neďaleko Nitry. Informoval MTI v stredu večer Bertalan Havasi, zástupca štátneho... Čítať ďalej
14 | 11 | 2019 | Magda Danková


„Dúfame, že dokážeme stáť na vlastných nohách“ -vyjadril sa maďarský premiér Viktor Orbán. Poukázal na to, že čoskoro bude jasné, o koľko sa krajiny strednej Európy môžu „pohnúť“ nezávisle od západoeurópskeho vývoja.

Predseda vlády uviedol, že stredoeurópske krajiny sa, samozrejme, nemôžu úplne izolovať od tohto vývoja, pretože 85% ich vývozu smeruje do západnej časti Európskej únie.

„Nemôžeme mať ilúziu, bude to mať dopad na nás, ale akí sme silní, akí sme odolní, o tom, koľko môžeme brániť, čo sme už dosiahli, sa rozhodne v budúcich rokoch,“ povedal Orbán. Dodal, že Maďarsko sa cíti silné a podobne silné sú štáty vo Vyšehradskej štvorke – Maďarsko, Slovensko,  Česká republika a Poľsko -, aby naďalej dosahovali hospodársky rast v západnej Európe a vyšší rast priemeru EÚ.

Orbán by už dávno vystúpil z EÚ, ale Putin mu to nedovolí!
Orbánova zahraničná politika je na prvý pohľad absurdná, určitá logika v nej všaj je. Kšefty predsa idú a predseda vlády môže povedať, že teraz získajú omnoho viac výhod, ako keby splynuli len so západným poriadkom. Píše portál... Čítať ďalej
11 | 11 | 2019 | redakcia


„Som optimistický, ale prichádzajú ťažšie časy ako v predchádzajúcich rokoch,“ povedal Viktor Orbán.

Predseda vlády zdôraznil, že aktéri stredoeurópskeho hospodárstva sa začínajú spájať, počet spoločných podnikov rastie, čo je veľmi dôležité, najmä ak sa tieto krajiny chcú oddeliť od vonkajšieho sveta. „Vidím čoraz viac zbližujúci sa stredoeurópsky hospodársky priestor, ktorý nám dáva nádej,“ uviedol Viktor Orbán.

Slovensko a Česká republika tiež bojovali za maďarskú slobodu počas nežnej revolúcie

"Slovensko a Česká republika bojovali vtedy ešte za spoločný štát, aj za slobodu  Maďarska počas nežnej revolúcie, - vyjadril sa premiér Viktor Orbán novinárom v nedeľu na Devíne v Bratislave. Som tu, aby som vzdal hold Slovensku a Českej republike za ich odvážne konanie v týchto veľmi dôležitých dňoch, keď bojovali za Maďarsko. Prispeli tak k maďarskej slobode, čo si nesmierne vážim,“ uviedol predseda vlády.

Putinova návšteva Budapešti ukazuje budúcu politiku Putina aj Orbána
Maďarsko má záujem zlepšiť spoluprácu medzi Západom a Ruskom. Vyhlásil v stredu maďarský premiér Viktor Orbán po rozhovore s ruským prezidentom Vladimírom Putinom, ktorý bol v Budapešti čestným hosťom.Viktor Orban na spoločnej tlačovej konferencii... Čítať ďalej
02 | 11 | 2019 | redakcia


Viktor Orbán pripomenul, že hoci sú krajiny v tomto regióne rôzne, zažívali rovnaký osud, sovietsku okupáciu, nedostatok slobody v súkromnom živote, verejný život a dokonca aj ekonomiku z toho istého dôvodu. Preto museli uspieť v revolúciách, ktoré nasledovali po sebe v reťazovej reakcii.

Maďarský premiér v otázke, ako hodnotil spoluprácu s slovenským premiérom Petrom Pellegrinim, zdôraznil, že stredná Európa je opäť silná. Po rozpade Sovietskeho zväzu bolo ťažké transformovať spoločnosť a hospodárstvo na slobodnú spoločnosť a slobodnú ekonomiku.

Teraz je však Slovensko úspešnou krajinou a aj ostatné krajiny sú ekonomicky úspešné. Sme na ceste k dobehnutiu šťastnejších západných krajín, uviedol premiér a dodal, že úspech nemožno oddeliť od jednotlivcov, pokiaľ nebude existovať dobré vedenie, nebude ani úspech. Slovensko má dobré vedenie, vďaka čomu je Slovensko úspešnou krajinou.

Viktor Orbán zdôraznil, že je vďačný premiérovi Petrovi Pellegrinimu za jeho spoluprácu, za jeho oddanosť udržať dobrý vzťah medzi Maďarskom a Slovenskom a za to, že je dobrým priateľom Maďarov žijúcich na Slovensku, vrátane dobrého priateľa Maďarska. „Som pripravený s ním spolupracovať,“ -dodal maďarský premiér.