Soros proti Trumpovi (Vladimír Maľšev)
17 | 11 | 2019 I Preklad: Redakcia HD

Komentár Vladimíra Maľševa (Fond strategickej kultúry)


Predvolebné intrigy v USA: Dlhoročný podporovateľ „otvorenej spoločnosti“ sa nevzdáva


V októbri vyšla v USA nová kniha 89-ročného Georga Sorosa „Na obranu otvorenej spoločnosti“. Svetoznámy špekulant na akciových trhoch pochádzajúci z rodiny maďarských Židov má povesť „toho, kto zlomil Bank of England“. Robí mu dobre, keď ho označujú za ľudomila a progresívneho politika.


Soros s Nadáciou otvorenej spoločnosti demonštroval svoju „politickú progresívnosť“ i v Rusku. Celkovo jeho fond v rokoch 1995 až 2003 použil v Ruskej federácii viac ako 1 miliardu dolárov. Poskytol granty 64,5 tisíc učiteľom, profesorom a študentom. Čoskoro sa však ukázalo, že pod pláštikom charity sa Sorosova nadácia zapojila do protištátnej propagandy. Podporovala dokonca odliv špičkových mozgov z Ruska do zahraničia. Generálna prokuratúra Ruskej federácie v novembri 2015 vyhlásila Sorosovu nadáciu za nežiaducu organizáciu na území Ruskej federácie. Dôvod prokuratúry bol ozaj vážny. Činnosť Sorosových organizácií označila za hrozbu pre ústavné zriadenie a celkovú bezpečnosť Ruskej federácie. Stopy týchto iniciatív poznať v ruskej spoločnosti doteraz.


George Soros je jedným z najslávnejších podporovateľov ideológie globalizmu. Globalizmus ale nemožno zamieňať s globalizáciou ako s objektívnym prirodzeným procesom. Od roku 2015 funguje sieť jeho nadácií, programov a inštitúcií vo viac než 30 krajinách. V bývalom sovietskom svete sú to Azerbajdžan, Arménsko, Gruzínsko, Kazachstan, Kirgizsko, Lotyšsko, Litva, Moldavsko, Tadžikistan, Uzbekistan, Ukrajina a Estónsko. Celkovo 12 z 15 bývalých sovietskych republík.


Soros je podozrivý zo snahy zlomiť brexit a "zvrhnúť" Johnsona
Zástupcovia konzervatívnej strany vyzývajú volebnú komisiu, aby bezodkladne preskúmala činnosť zástupcov Georgea Sorosa v Británii. Píše o tom britský denník Daily Mail. Čítať ďalej
13 | 11 | 2019 | Imrich Kovačič

Soros hral dôležitú úlohu pri páde vlád východoeurópskych socialistických krajín počas „zamatových“ revolúcií v roku 1989. Jednou z jeho operácií bola výmena Eduarda Ševardnadzeho za Michaila Saakašviliho. Za absolventa Kolumbijskej univerzity financovaného Sorosovými fondami. Soros sa podieľal aj na financovaní Kyjevských Majdanov. V januári 2015 bol pripravený poskytnúť Ukrajine okamžitú finančnú pomoc 20 miliárd eur. Mala to byť podpora „bojujúcej krajine“. „Ruský útok na Ukrajinu“ označil za priamy útok na Európsku úniu a jej hodnoty. Vtedajší prezident Petro Porošenko mu z vďačnosti udelil vyznamenanie.


V Európe reagoval na Sorosovu knihu taliansky denník Il Giornale. V článku poznamenáva, že Soros venuje veľkú pozornosť jednému zo svojich hlavných nepriateľov americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi. Il Giornale cituje Sorosove slová o Trumpovi: „Je to vynikajúci podvodník. Dosiahol, čo zrejme ani sám veľmi neočakával. Žije svoj narcistický sen a to ho posúva vpred. Neuvedomuje si ale, že si kope svoj vlastný hrob“.


Ťažko odhadnúť, do akej miery kniha „Na obranu otvorenej spoločnosti“ poslúži Trumpovým protivníkom. A čo z nej použijú v prezidentských voľbách v roku 2020. Niet však pochýb, kto Trumpovi kope hrob. Je ním Soros a „tí za ním v zákulisí“.


„Narcista“ Trump je pre „filantropa“ Sorosa nepriateľom. Podľa neho ničí myšlienku liberálneho globalizmu. Podľa Sorosa „medzinárodná spolupráca dostala vážnu ranu a nacionalizmus sa stal hlavnou tendenciou. Finančná kríza v roku 2008 ukončila dominanciu USA. Výrazne podporila nárast nacionalizmu. Vlna, ktorá nastala, sa obrátila proti fungovaniu otvorených spoločností. Otvorené spoločnosti na celom svete boli nútené prejsť do obrany. Výsledok je v súčasnosti nepredvídateľný. Keďže závisí od mnohých rozhodnutí, ktoré ešte neboli prijaté“.


Soros v rozhovore priznal, že financoval Čaputovú!
11 | 11 | 2019 | ČTK

Treba pripomenúť, čo vlastne pre globalistu Sorosa predstavuje nacionalizmus. Pre neho je nacionalizmom suverenita národného štátu nad vlastným územím a jeho zdrojmi. Podľa Il Giornale sieť organizácií vytvorená Sorosom v Taliansku zahŕňa nielen politické strany. Ale aj mimovládne organizácie, ktoré sa cielene zapájajú do politických aktivít v krajine. Podporujú prisťahovalectvo a aktivity menšín proti väčšine. „Program financovania, prostredníctvom ktorého Soros zaplavil našu krajinu, predstavuje veľmi špecifický projekt podkopávajúci samotnú suverenitu Talianska“.


Vo východnej Európe sa už proti bezhraničnému šíreniu Sorosových štruktúr zdvihla vlna odporu. V Maďarsku jeho organizácie vyhlásili za nepriateľských agentov financovaných zo zahraničných fondov“. V Severnom Macedónsku stál bývalý premiér Nikola Gruevski za hnutím „Stop Soros“. V Rumunsku vodca vládnucej strany obvinil Sorosa z financovania zla. Obdobné obvinenia boli voči Sorosovi vznesené aj v Srbsku, na Slovensku a v Bulharsku. Jaroslav Kaczynski v Poľsku uviedol, že skupiny sponzorované zo Sorosových zdrojov sa usilujú o „spoločnosť bez tváre“.


Čo je vlastne tá Sorosom velebená otvorená spoločnosť? Presnú definíciu nenájdete v žiadnom slovníku. Je to iba prázdna ideológia. Jej podstatou má byť opak totality. Termín si Soros požičal od Karla Poppera. Rakúsko-britského filozofa žijúceho v rokoch 1902 až 1994. Ten neuznával historické zákonitosti. Jeho ideálom bol sociálny poriadok založený na princípoch individualizmu.


A na záver „recenzie“ novej knihy Sorosa je dobré pripomenúť jeden fakt. V roku 2015 médiá vyhlásili oddaného stúpenca filozofa Poppera za „podvodníka roka“. Profesor Valentín Katasonov uviedol: „Daňová správa USA vyčíslila Sorosove nedoplatky na takmer 7 miliárd dolárov. Soros sa vyhol plateniu daní tým, že zisky previedol do svojich vlastných fondov. A tie už boli od daní oslobodené. Podľa agentúry Bloomberg tak Soros získal celkovo približne 13,3 miliardy dolárov“.


Zrátané a podčiarknuté: „Podvodník Soros kričí chyťte podvodníka Trumpa“.


Komentár Sergeja Kozlíka: Michal Kováč ml. a Sorošove dlhé prsty
Pred pár dňami prezidentka Čaputová vymenovala za veľvyslanca v Spojených arabských emirátoch Michala Kováča mladšieho. Utŕžila za to oprávnenú kritiku. Čítať ďalej
29 | 08 | 2019 | Sergej Kozlík