Zrada? Porošenko obvinil Spojené štáty, údajne mu nepomohli pri voľbách
30 | 05 | 2019 I Roman Suchý

Bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko sa sťažoval, že Washington mu počas prezidentských volieb neposkytol dostatočnú pomoc, uviedol osobitný zástupca USA pre Ukrajinu Kurt Volker.


"Naša odpoveď znela: nevyberáme si ľudí, podporujeme princípy a politiky," povedal Volker na Carnegieskom inštitúte vo Washingtone. "Porošenko dostal záruky od Spojených štátov a ukrajinských médií."

Volker poznamenal, že Spojené štáty budú ochotné spolupracovať s akýmkoľvek zvoleným vodcom na Ukrajine. Washington je podľa neho pre posilnenie demokracie, implementácie reforiem na Ukrajine, pokračovanie v boji proti korupcii či smerovaniu krajiny na Západ.

OĽaNO zvolalo mimoriadny výbor v súvislosti s kontrolou u novinárky Denníka N Moniky Tódovej
OĽaNO zvolalo mimoriadny výbor v súvislosti s kontrolou u novinárky Denníka N Moniky Tódovej. Od ministra Jána Richtera žiadajú vysvetlenie, ako je možné, že do sledovania pre Kočnera bol zapojený vedúci zamestnanec ústredia... Čítať ďalej
30 | 05 | 2019 | Roman Suchý


Deň po skončení ukrajinských prezidentských volieb na Ukrajine napísal Volker na Twitteri, že americký prezident Donald Trump zavolal Zelenskému a zablahoželal mu k jeho víťazstvu.

Biely dom objasnil, že Trump si želal, aby bol Zelenskij úspešný, voľby sú "dôležitým momentom v histórii Ukrajiny".

Na začiatku mája sa v Snemovni reprezentantov konalo verejné vypočúvanie. Kongresmani a odborníci poznamenali, že Washington by mal podporiť Kyjev, vrátane pomoci "politickej, diplomatickej a vojensko-technickej", v boji proti "agresii Moskvy".