Gin pre kráľovnú, alebo čo radi pijú hlavy rôznych štátov
13 | 11 | 2019 I Imrich Kovačič

Britská kráľovná pije denne Gin. Ani ostatné hlavy štátov nie sú všetci abstinenti.


Bývalý kuchár v Buckinghamskom paláci odhalil britským novinárom dobre strážené tajomstvo. Kráľovná Veľkej Británie „pije“. A to doslova denne. Na svojich 92 rokov pritom vyzerá Alžbeta II ako veľmi čulá staršia dáma. Jej kuchár však odhalil, ktoré alkoholické nápoje jej Veličenstvo uprednostňuje.


Internetový portál Life.ru priniesol prehľad obľuby alkoholu aj u iných svetových vodcov.


Britská kráľovná Alžbeta II.


Dnes už 92-ročná dáma sa preslávila svojou železnou výdržou. I tá jej pomohla spravovať tak veľké impérium. A k tomu údajne patrí aj denná konzumácia alkoholu. V dopoludňajších hodinách si rada vypije pohárik ginu. Veľa ľadu a citrón. Popoludní pohár suchého červeného vína, ktoré občas dopĺňa suchým martini. A pred spaním si britská kráľovná zvykne večer spríjemniť pohárom šampanského.



Americký prezident Donald Trump



Donald Trump plánoval kedysi vyrábať vodku Trump. Jeho syn vlastní vinárstvo. Samotný Trump opakovane zdôrazňuje, že nepije. A že dokonca alkohol ani nikdy neochutnal. Varovným príkladom mu bol brat. Ten pil nadmieru a zomrel mladý. Trumpov predchodca Barack Obama miloval pivo. Konkrétne medové pivo. V roku 2011 dokonca v areáli Bieleho domu otvoril pivovar. Varili mu v ňom pivo z medu z miestnych úľov.


Francúzsky prezident Emmanuel Macron



Samozrejme, že ako správny Francúz pije predovšetkým víno. Macron uviedol, že pije červené alebo biele suché víno. Zväčša dvakrát denne, počas dňa i večer. Je zanieteným milovníkom vína. Verí, že ak by každý prešiel z tvrdého a piva na víno, s alkoholom by bolo menej problémov. Preto je Macron proti sprísneniu zákonov o konzumácii alkoholických nápojov.


 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová



Angela Merkelová je ako každý skutočný Nemec fanúšikom piva. A pije ho nielen v súkromí, ale aj v práci. Pohár či dva si dá aj na oficiálnych podujatiach. Kancelárka uprednostňuje ľahké svetlé pivo. Jej láska k pivu je taká slávna, že ju niektorí dokonca podozrievajú z alkoholizmu. Aj nedávne záchvaty Merkelovej niektorí pripisujú nadmernej konzumácii tohto nápoja.


Vodca Číny Xi Jinping



Osobný život hlavy Čínskej ľudovej republiky je skrytý. Ale na čínskych slávnostných recepciách ho niekedy možno vidieť s pohárom vína. S pivom ho vidieť zatiaľ nebolo. Ani ruská vodka nie je zrejme pre čínskeho vodcu úplne cudzia. Určite si napríklad vypil dúšok s Vladimírom Putinom. V roku 2017 sa ich pracovné stretnutie časovo zhodovalo s narodeninami ruského prezidenta. Podľa Vladimíra Putina si „nakrájali klobásu a vypili pohárik“.



Ruský prezident Vladimír Putin


Každý, kto trocha pozná ruského prezidenta, hovorí, že nie je fanúšikom alkoholických nápojov. Pohár vodky alebo vína na slávnostnej recepcii ale neodmietne. Jediným nápojom, o ktorom sa dá povedať, že si ho Putin obľúbil, je pivo. Občas si zvykne vypiť pohár či dva. Prezident si obľúbil hlavne svetlý ležiak. Zoznámil sa s ním kedysi ešte ako pracovník spravodajskej služby bývalého Sovietskeho zväzu KGB vo východnom Nemecku.