Rusko oživí nedokončený projekt hlavnej nigérijskej oceliarni
03 | 11 | 2019 I Marek Molnár

Nigéria chce pomoc Ruska pri spustení oceliarni Ajaokuta Steel, ktorá sa nazýva aj „základným pilierom“ industrializácie národa. Oceliareň bola takmer dokončená v osemdesiatych rokoch, ale nikdy nebola spustená do prevádzky.


Ruská spoločnosť MetProm group, ktorá sa okrem iného špecializuje na modernizáciu a výstavbu železiarní a oceliarní, súhlasila s dokončením projektu, uviedla nigérijská ministerka baníctva a rozvoja ocele Olamilekan Adegbite v rozhovore pre Bloomberg. Prácu bude financovať štátna ruská spoločnosť Russian Export Center JSC a africká Export-Import Bank so sídlom v Káhire.

Stavbu Ajaokuta Steel na brehoch rieky Niger začala sovietska spoločnosť Tyazhpromexport v roku 1979. Do projektu sa investovalo približne 8 miliárd dolárov a podľa očakávaní mala ročne vyrobiť približne 3 milióny metrických ton ocele.

Hoci bolo zariadenie takmer pripravené, nebolo spustené z dôvodu nedostatočnej dopravnej infraštruktúry, informovala spoločnosť Interfax. Od posledného odchodu sovietskych špecialistov z krajiny sa na oceliareň sústredilo mnoho zahraničných investorov z krajín ako India, Čína a USA.

Po 40 rokoch nečinnosti dostala táto továreň druhú šancu, keďže Rusko a Nigéria diskutovali o tejto téme počas prvého rusko-afrického hospodárskeho fóra v Soči v októbri. Ruský prezident Vladimir Putin a nigérijský prezident Muhammadu Buhari súhlasili so zabezpečením dokončenia opusteného projektu.

Obe strany plánujú dohodu dokončiť do januára 2020. Podľa odhadov ruskej skupiny budú práce dokončené približne za dva a pol roka.

"Chodník hanby": Banky prosia Fed o peniaze, pričom sa môžu všetky dostať do domino efektu
Max Keiser zo spoločnosti RT sa posadil s vydavateľom Davidom Morganom, aby prediskutovali nepokoje na repo trhoch, na ktorých už blikajú červené sirény, a ako môžu banky, ktoré sa snažia získať hotovosť, prísť k platobnej neschopnosti jedna po... Čítať ďalej
02 | 11 | 2019 | Marek Molnár